Doteraz platné pravidlá sa týkali všeobecného označovania potravín a sú spred viac ako 30 rokov. Odvtedy sa potreby spotrebiteľov zmenili a je potrebné na to reagovať.
Autor TASR
,aktualizované Bratislava 13. decembra (TASR) – Dnešným dňom sa v celej Európskej únii (EÚ) začínajú uplatňovať nové pravidlá označovania potravín.
Zavádza sa povinnosť informovať o pôvode čerstvého mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Povinné údaje na obaloch už musia byť čitateľnejšie a informácie o alergénoch zvýraznené.
"Nové právne predpisy stanovujú všeobecné zásady týkajúce sa označovania potravín. Zároveň stanovujú konkrétnejšie požiadavky, medzi ktoré patria napríklad lepšia čitateľnosť informácií, a teda stanovená je minimálna veľkosť písma pre povinné informácie, ďalej jasnejšia a jednotná prezentácia alergénov v zozname zložiek balených potravín. Zabezpečené je to zvýraznením pomocou písma, štýlu alebo farby pozadia na obale," informovala TASR Ingrid Ludviková z Tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
Povinné informácie musia byť už vytlačené v určitej minimálnej veľkosti písma a nepovinné, napríklad slogany či tvrdenia, nesmú byť zobrazené tak, aby prekrývali povinné informácie.
Na potravinách musia byť povinne uvedené osobitné podmienky na ich uchovávanie alebo používanie, tiež názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, u mäsa krajina pôvodu a v niektorých prípadoch aj návod na použitie. Na nápojoch s obsahom alkoholu viac ako 1,2 % je povinný údaj o skutočnom obsahu alkoholu v percentách vzhľadom na objem fľaše. Na nebalených potravinách sú povinné informácie o alergénoch. Návštevníci reštaurácií by mali napríklad dostať informácie, aké alergény jedlá obsahujú.
Ďalej sa zavádza povinný zoznam umelých nanomateriálov v zložkách, povinnosť uvádzať osobitné informácie o rastlinnom pôvode rafinovaných olejov a tukov. Prísnejšie sa bude postupovať proti zavádzajúcim praktikám. V prípade "imitácií potravín" sa na obale povinne musí uvádzať náhradná zložka. Ak ide o "tvarované mäso" a "tvarované rybie mäso", tento údaj musí obal obsahovať, rovnako aj informáciu o tom, že ide o "rozmrazený výrobok".
"Dôležité je, že ak boli niektoré zložky, ktoré sa v určitej potravine bežne nachádzajú, nahradené inými, musí to byť zreteľne uvedené a nielen v zozname zložiek výrobku. Obal nesmie spotrebiteľa zavádzať, že obsahuje niečo, keď v skutočnosti obsahuje len náhradu. U mäsových a rybích výrobkov sa zreteľne musí už uvádzať, či bola do výrobku pridaná voda, alebo bielkoviny iného živočíšneho pôvodu," spresnila Ludviková.
Podniky sa mali zmenám prispôsobiť počas trojročného prechodného obdobia. Nariadenie však umožňuje dopredaj zásob v prípade potravín uvedených na trh alebo označených pred 13. decembrom 2014, takže na pultoch sa spotrebitelia stretnú ešte so "starým" spôsobom označovania výrobkov.
Doteraz platné pravidlá sa týkali všeobecného označovania potravín a sú spred viac ako 30 rokov. Odvtedy sa potreby spotrebiteľov zmenili a je potrebné na to reagovať.
"Nové pravidlá v označovaní potravín reflektujú na náročnosť spotrebiteľov a potrebu jasných a presných informácií o obsahu a pôvode potravín na pultoch predajní, ale aj v reštauráciách. Navyše v spoločnosti pribúdajú potravinové alergie a je preto dôležité aby spotrebitelia o týchto látkach boli informovaní," povedala Ludviková s tým, že požiadavky na označovanie potravín sú rovnaké bez ohľadu na to, či ide o nákup cez internet, predaj na diaľku alebo nákup v obchode.
Povinné uvádzanie výživových hodnôt, napríklad o energetickej hodnote výrobku, obsahu tukov, nasýtených tukov, uhľohydrátov, cukrov, bielkovín a soli - začne platiť až od 13. decembra 2016. Potravinárske podniky budú musieť poskytovať takéto informácie na všetkých potravinách. Spôsob, akým sa majú poskytovať, určia orgány jednotlivých členských štátov EÚ.
Zavádza sa povinnosť informovať o pôvode čerstvého mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Povinné údaje na obaloch už musia byť čitateľnejšie a informácie o alergénoch zvýraznené.
"Nové právne predpisy stanovujú všeobecné zásady týkajúce sa označovania potravín. Zároveň stanovujú konkrétnejšie požiadavky, medzi ktoré patria napríklad lepšia čitateľnosť informácií, a teda stanovená je minimálna veľkosť písma pre povinné informácie, ďalej jasnejšia a jednotná prezentácia alergénov v zozname zložiek balených potravín. Zabezpečené je to zvýraznením pomocou písma, štýlu alebo farby pozadia na obale," informovala TASR Ingrid Ludviková z Tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
Povinné informácie musia byť už vytlačené v určitej minimálnej veľkosti písma a nepovinné, napríklad slogany či tvrdenia, nesmú byť zobrazené tak, aby prekrývali povinné informácie.
Na potravinách musia byť povinne uvedené osobitné podmienky na ich uchovávanie alebo používanie, tiež názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, u mäsa krajina pôvodu a v niektorých prípadoch aj návod na použitie. Na nápojoch s obsahom alkoholu viac ako 1,2 % je povinný údaj o skutočnom obsahu alkoholu v percentách vzhľadom na objem fľaše. Na nebalených potravinách sú povinné informácie o alergénoch. Návštevníci reštaurácií by mali napríklad dostať informácie, aké alergény jedlá obsahujú.
Ďalej sa zavádza povinný zoznam umelých nanomateriálov v zložkách, povinnosť uvádzať osobitné informácie o rastlinnom pôvode rafinovaných olejov a tukov. Prísnejšie sa bude postupovať proti zavádzajúcim praktikám. V prípade "imitácií potravín" sa na obale povinne musí uvádzať náhradná zložka. Ak ide o "tvarované mäso" a "tvarované rybie mäso", tento údaj musí obal obsahovať, rovnako aj informáciu o tom, že ide o "rozmrazený výrobok".
"Dôležité je, že ak boli niektoré zložky, ktoré sa v určitej potravine bežne nachádzajú, nahradené inými, musí to byť zreteľne uvedené a nielen v zozname zložiek výrobku. Obal nesmie spotrebiteľa zavádzať, že obsahuje niečo, keď v skutočnosti obsahuje len náhradu. U mäsových a rybích výrobkov sa zreteľne musí už uvádzať, či bola do výrobku pridaná voda, alebo bielkoviny iného živočíšneho pôvodu," spresnila Ludviková.
Podniky sa mali zmenám prispôsobiť počas trojročného prechodného obdobia. Nariadenie však umožňuje dopredaj zásob v prípade potravín uvedených na trh alebo označených pred 13. decembrom 2014, takže na pultoch sa spotrebitelia stretnú ešte so "starým" spôsobom označovania výrobkov.
Doteraz platné pravidlá sa týkali všeobecného označovania potravín a sú spred viac ako 30 rokov. Odvtedy sa potreby spotrebiteľov zmenili a je potrebné na to reagovať.
"Nové pravidlá v označovaní potravín reflektujú na náročnosť spotrebiteľov a potrebu jasných a presných informácií o obsahu a pôvode potravín na pultoch predajní, ale aj v reštauráciách. Navyše v spoločnosti pribúdajú potravinové alergie a je preto dôležité aby spotrebitelia o týchto látkach boli informovaní," povedala Ludviková s tým, že požiadavky na označovanie potravín sú rovnaké bez ohľadu na to, či ide o nákup cez internet, predaj na diaľku alebo nákup v obchode.
Povinné uvádzanie výživových hodnôt, napríklad o energetickej hodnote výrobku, obsahu tukov, nasýtených tukov, uhľohydrátov, cukrov, bielkovín a soli - začne platiť až od 13. decembra 2016. Potravinárske podniky budú musieť poskytovať takéto informácie na všetkých potravinách. Spôsob, akým sa majú poskytovať, určia orgány jednotlivých členských štátov EÚ.