Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

EÚ povolila geneticky modifikovanú kukuricu ako krmivo pre zvieratá

Na snímke zber kukurice. Foto: TASR - Milan Drozd

Rozhodnutie eurokomisie však povoľuje iba dovoz tejto geneticky modifikovanej kukurice na použitie ako potraviny a krmivo pre zvieratá, nie však na pestovanie v rámci EÚ.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 2. júla (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že povolila dve geneticky modifikované plodiny kukurice na jednotnom trhu EÚ a obnovila povolenie pre ďalšiu geneticky modifikovanú plodinu kukurice ako potraviny a krmiva pre zvieratá. Informuje o tom spravodajca TASR.

Rozhodnutie eurokomisie však povoľuje iba dovoz tejto geneticky modifikovanej kukurice na použitie ako potraviny a krmivo pre zvieratá, nie však na pestovanie v rámci EÚ.

Povolené modifikované plodiny kukurice prešli komplexným a prísnym postupom hodnotenia, ktorý zabezpečuje vysokú úroveň ochrany zdravia ľudí a zvierat a životného prostredia.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal priaznivé vedecké hodnotenie, v ktorom dospel k záveru, že tieto geneticky modifikované plodiny kukurice sú rovnako bezpečné pre zdravie ako konvenčné prírodné odrody kukurice.

Povolenia EK sú platné na dobu 10 rokov a každý produkt vyrobený z týchto geneticky modifikovaných plodín bude podliehať prísnym pravidlám EÚ o označovaní a sledovateľnosti.

Komisia mala zákonnú povinnosť rozhodnúť o týchto povoleniach po tom, ako členské štáty EÚ nedosiahli kvalifikovanú väčšinu v prospech či neprospech povolenia geneticky modifikovaných plodín kukurice.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)