Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

EÚ prijala opatrenia na zvýšenie globálnej potravinovej bezpečnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski v tejto súvislosti povedal, že EÚ nenechá Ukrajinu osamotenú voči ruskej agresii.

Brusel 23. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu predstavila sériu krátkodobých a strednodobých opatrení na zvýšenie globálnej potravinovej bezpečnosti a na podporu poľnohospodárov a spotrebiteľov v EÚ vzhľadom na rastúce ceny potravín a vstupné náklady, ako sú energie a hnojivá.

Komisia uviedla, že prudký nárast globálnych cien komodít, ktorý ešte viac zrýchlila ruská invázia na Ukrajinu, zdôrazňuje potrebu, aby sa poľnohospodárske a potravinové reťazce EÚ stali odolnejšími a udržateľnejšími. Preto je odhodlaná prijať opatrenia, aby zabezpečila, že Únia ako čistý vývozca potravín a popredný výrobca agropotravinárskych výrobkov prispieva ku globálnej potravinovej bezpečnosti, najmä na Ukrajine, v severnej Afrike a na Strednom východe, ktoré sa spoliehajú na dovoz obilnín, ako aj v Ázii a subsaharskej Afrike.

Podľa správy EK dostupnosť potravín nie je v súčasnosti v Únii ohrozená, keďže Európa je vo veľkej miere sebestačná pre mnohé agroprodukty. Poľnohospodársky sektor EÚ je však čistým dovozcom špecifických produktov, napríklad kŕmnych bielkovín. Táto zraniteľnosť spolu s vysokými vstupnými nákladmi hnojív a fosílnych palív spôsobuje farmárom problémy s výrobou a ohrozuje rast cien potravín.

Exekutíva EÚ zdôraznila, že teraz je čas prejaviť solidaritu a pomôcť Ukrajine, jej obyvateľom a farmárom, ako aj zraniteľným krajinám dovážajúcim potraviny na celom svete. Snahou je aj naďalej poskytovať humanitárnu pomoc na zmiernenie utrpenia Ukrajincov tým, že budú mať prístup k základným tovarom a službám, a potravinám, zároveň sa však treba vyhnúť vývozným obmedzeniam, aby bolo možné udržať na uzde ceny potravín.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski v tejto súvislosti povedal, že EÚ nenechá Ukrajinu osamotenú voči ruskej agresii. "Prioritou je zabezpečiť, aby mali Ukrajinci dostatok jedla, pohonných látok a vody. Pomôžeme im pokračovať v sadení a pestovaní obilnín a olejnín, ktoré potrebujú pre seba i pre svet, a uľahčíme ich vývoz," opísal situáciu.

Komisár spresnil, že EÚ je "poľnohospodárska superveľmoc" a zabezpečí, aby európski poľnohospodári mali plnú podporu, aby mohli reagovať na globálne potreby v oblasti potravín.

Potravinová bezpečnosť na vojnou zmietanej Ukrajine vyvoláva obavy EÚ, najmä v obliehaných mestách. Komisia preto podporuje Ukrajinu pri vytváraní a vykonávaní krátkodobej a strednodobej stratégie potravinovej bezpečnosti s cieľom zaistiť, aby sa tovary dostali na farmy všade tam, kde je to možné, a aby boli udržiavané dopravné a skladovacie zariadenia, čo Ukrajine umožní nasýtiť svojich občanov a prípadne znovu získať svoje vývozné trhy.

Program núdzovej podpory EÚ vo výške 330 miliónov eur pre Ukrajinu pomôže zaistiť prístup k základným tovarom a službám, ako aj ochranu obyvateľstva. Ďalším dôležitým cieľom bude rekonštrukcia bežnej civilnej infraštruktúry, strategické plánovanie, ako aj zabezpečenie energetickej bezpečnosti.

Na zlepšenie cenovej dostupnosti potravín môžu členské štáty EÚ zaviesť aj znížené sadzby dane z pridanej hodnoty a podporiť firmy, aby obmedzili maloobchodné ceny. Členské štáty môžu čerpať aj z fondov EÚ, ako je napríklad Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD).

Novovytvorený Európsky mechanizmus pripravenosti a reakcie na potravinovú krízu (EFSCM), ktorý združuje európske a národné správy a súkromné subjekty v celom dodávateľskom reťazci, dôkladne zmapuje riziká a slabiny potravinového dodávateľského reťazca EÚ a vydá odporúčania na zmiernenie tejto krízy.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)