Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

EÚ upravila colné sadzby na elektrické vozidlá z Číny

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Peking varoval, že môže zasiahnuť poľnohospodársky tovar, letecký priemysel a benzínové autá z EÚ s veľkými motormi.

Brusel 26. júna (TASR) - Európska únia (EÚ) upravila colné sadzby na dovoz elektrických vozidiel z Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg, ktorá sa odvoláva na zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

Podľa zdroja, ktorý nechcel byť menovaný, EÚ po získaní ďalších informácií od dotknutých spoločností mierne znížila navrhované clá na elektrické vozidlá dovážané z Číny. Nové predbežné sadzby sa pridajú k už existujúcemu clu vo výške 10 %.

Tí výrobcovia elektrických vozidiel z Číny, ktorí spolupracovali pri vyšetrovaní Európskej komisie (EK), ale neboli zaradení do vzorky pre vyrovnávacie clá, by podliehali priemernému clu vo výške 20,8 % namiesto pôvodne navrhovaných 21 %. Všetci ostatní výrobcovia, ktorí nespolupracovali pri vyšetrovaní, budú čeliť clám vo výške 37,6 % (pôvodne 38,1 %).

Dočasné clá sa majú zaviesť 4. júla. Dôvodom sú štedré dotácie pre výrobcov elektrických áut v Číne. Vyšetrovanie EK pritom ešte pokračuje a konečné clá začnú platiť od novembra. Spoločnosť Tesla môže dostať individuálne vypočítanú colnú sadzbu v tejto konečnej fáze na základe žiadosti o výber vzorky.

Čína pohrozila odvetou za clá na elektromobily a už začala cielené antidampingové vyšetrovanie dovozu bravčového mäsa z EÚ. Závery čínskeho vyšetrovania v prípade liehovín zas budú známe v najbližších mesiacoch. Peking varoval, že môže zasiahnuť poľnohospodársky tovar, letecký priemysel a benzínové autá z EÚ s veľkými motormi.

Viaceré automobilky a členské štáty vrátane Nemecka preto tlačia na EÚ a Čínu, aby spolu rokovali.

Medzi oboma stranami v súčasnosti prebiehajú konzultácie o ďalšom postupe, ale pre EÚ musí byť každé riešenie založené na pravidlách Svetovej obchodnej organizácie a musí odstrániť základný problém, ktorým sú čínske dotácie.

Peking sa snaží premeniť diskusie na výmenný obchod a pokúša sa rozdeliť členské štáty bilaterálnym tlakom, uviedla agentúra Bloomberg.

Dočasné clá sa zavádzajú na základe záruky a budú sa vyberať len vtedy, ak budú uložené konečné clá, uviedla EÚ vo vyhlásení minulý mesiac.