Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

EÚ uvalí clá na ukrajinské vajcia v rámci obmedzenia dovozu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Európska komisia v utorok (18. 6.) oznámila, že po dosiahnutí objemového stropu pre obilniny zavedie clá na dovoz ovsa z Ukrajiny.

Brusel 19. júna (TASR) - Európska únia (EÚ) zavedie clá na dovoz ukrajinských vajec v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov po dosiahnutí vopred dohodnutého ročného limitu pre tento import. Oznámil to v stredu hovorca Európskej komisie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

EÚ stanovila limity pre určité poľnohospodárske dovozy z Ukrajiny po tom, čo krajine umožnila prístup na svoj trh, aby pomohla jej ekonomike po ruskej invázii v roku 2022. To rozhnevalo farmárov v Únii a vyvolalo vlnu protestov v tomto roku.

Európska komisia v utorok (18. 6.) oznámila, že po dosiahnutí objemového stropu pre obilniny zavedie clá na dovoz ovsa z Ukrajiny.

Pokiaľ ide o vajcia, ich dovoz do EÚ v minulom roku vyskočil o tri štvrtiny a na začiatku tohto roka pokračoval v raste, pričom hlavným dodávateľom je Ukrajina, ukázali oficiálne údaje.

Európski producenti vajec sa sťažovali, že prílev lacnejších ukrajinských dodávok brzdil obnovu chovov po vtáčej chrípke, ktorá v uplynulých rokoch spustošila kŕdle hydiny.

Obmedzenia EÚ na dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny sa týkajú aj hydiny, cukru, krúp, kukurice a medu.

Ukrajina v závere mája oznámila, že zakáže vývoz cukru do EÚ do konca tohto roka, keďže už bol dosiahnutý objemový limit, hoci údaje EÚ ukázali, že z celkového počtu asi 263.000 ton zostalo k dispozícii 44.000 ton.