Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

EÚ vyplatila Ukrajine 1,5 miliardy eur v podobe makrofinančnej pomoci

Ukrajinský vojak stojí neďaleko nemeckého samohybného delostrelectva Panzerhaubitze 2000 na jeho pozícii na frontovej línii v Bakhmute, Doneckej oblasti, Ukrajina, štvrtok 13. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Prostredníctvom tohto nástroja sa EÚ snaží Ukrajine pomôcť pokryť jej okamžité potreby financovania stabilnou, predvídateľnou a značnou finančnou podporou v roku 2023.

Brusel 25. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že uskutočnila v poradí už tretiu platbu vo výške 1,5 miliardy eur v rámci balíka makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 18 miliárd eur.

Prostredníctvom tohto nástroja sa EÚ snaží Ukrajine pomôcť pokryť jej okamžité potreby financovania stabilnou, predvídateľnou a značnou finančnou podporou v roku 2023.

Komisia pripomenula, že táto finančná podpora pomôže Ukrajine vyplácať mzdy a dôchodky a udržiavať základné verejné služby v prevádzke, ako sú nemocnice, školy a bývanie pre presídlených ľudí. Ukrajine tiež umožní zabezpečiť makroekonomickú stabilitu a obnoviť kritickú infraštruktúru zničenú ruskými útokmi, ako je energetická infraštruktúra, vodné systémy, dopravné siete, cesty a mosty.

Utorňajšia platba prichádza po tom, ako EK zistila, že Ukrajina uspokojivo napreduje pri implementácii dohodnutých politických podmienok a spĺňa požiadavky na podávanie správ, ktorých cieľom je zabezpečiť transparentné a efektívne využívanie finančných prostriedkov.

Ukrajina dosiahla významný pokrok v oblasti posilnenia právneho štátu, posilnenia finančnej stability, zlepšenia fungovania plynárenského systému a podpory lepšej podnikateľskej klímy. Toto zistenie tiež umožní vyplatenie dvoch ďalších mesačných platieb po 1,5 miliardy eur v máji a júni.

Celkovo od začiatku vojny predstavuje finančná podpora EÚ Ukrajine a Ukrajincom približne 68 miliárd eur. Zahŕňa to finančnú, humanitárnu, núdzovú rozpočtovú a vojenskú podporu Ukrajine zo strany EÚ, jej členských štátov a európskych finančných inštitúcií, ako aj zdroje, ktoré sú k dispozícii na pomoc členským štátom uspokojiť potreby Ukrajincov, ktorí sú na úteku pred vojnou.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v správe pre médiá uviedla, že Ukrajina pri tom, ako úspešne odráža ruskú agresiu, presadzuje nevyhnutné reformy pre svoju budúcnosť. "S treťou tranžou vo výške 1,5 miliardy eur a celkovou sumou 18 miliárd eur makrofinančnej pomoci Únia zaisťuje nevyhnutný príspevok na zabezpečenie toho, aby Ukrajina naďalej vyplácala mzdy a dôchodky, aby nemocnice a školy fungovali a bola schopná obnoviť svoju infraštruktúru," uviedla šéfka eurokomisie.