Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Ekonomika

Euro 2024 môže priniesť Nemecku 1 miliardu eur, tvrdí inštitút Ifo

Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Milan Škriniar (vľavo) sa teší z úvodného gólu, ktorý strelil jeho spoluhráč Ivan Schranz (nie je na snímke), vpravo sa prizerá Belgičan Jérémy Dokuv zápase E-skupiny Belgicko - Slovensko na ME vo futbale vo Frankfurte v pondelok 17. júna 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Odborníci sa zhodujú, že celkový vplyv Eura 2024 na najväčšiu európsku ekonomiku závisí aj od toho, ako sa na turnaji bude dariť nemeckému národnému tímu.

Berlín 22. júna (TASR) - Futbalový šampionát Euro 2024, ktorý organizuje Nemecko, môže vďaka zahraničným turistom priniesť ekonomike krajiny v 2. štvrťroku 1 miliardu eur. Uviedol to vo svojej prognóze inštitút Ifo. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

To zodpovedá približne 0,1 % hrubého domáceho produktu, pričom nemecké sektory pohostinstva a maloobchodu s potravinami budú mať zo šampionátu najväčší úžitok.

Počas majstrovstiev sveta 2006 v Nemecku sa počet príchodov a prenocovaní zahraničných hostí zvýšil o 25 %, pripomenul Gerome Wolf, výskumník z Ifo.

"Ak to vezmeme ako základ pre majstrovstvá Európy v roku 2024, môžeme počas šampionátu očakávať viac ako 600.000 zahraničných turistov a 1,5 milióna prenocovaní," povedal.

"Efekt však bude len krátkodobý, takže sektor služieb po odchode turistov po skončení majstrovstiev Európy v 3. štvrťroku pravdepodobne opäť klesne," poznamenal Wolf.

Nemecké ministerstvo hospodárstva očakáva takisto dočasný vzostup v sektoroch orientovaných na spotrebiteľov počas Eura 2024 a po veľmi slabom maloobchodnom predaji v tomto roku, ale nie v takom rozsahu ako počas majstrovstiev sveta v roku 2006.

Odborníci sa zhodujú, že celkový vplyv Eura 2024 na najväčšiu európsku ekonomiku závisí aj od toho, ako sa na turnaji bude dariť nemeckému národnému tímu.