Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Eurobanka začala udeľovať bankám pokuty za neplnenie cieľov

Na archívnej snímke prezidentka Európskej centrálnej banky. Foto: TASR/AP

Niektoré banky nedodržali priebežný termín a ECB už udelila pokuty, dodala.

Frankfurt nad Mohanom 24. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) začala udeľovať pokuty bankám v eurozóne, ktoré nespĺňajú jej požiadavky v oblasti zverejňovania a riadenia klimatických rizík. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa v utorok odvolala na centrum ECB pre klimatické zmeny.

ECB sa dlhodobo sťažuje, že banky neplnia jej očakávania v oblasti dohľadu nad klimatickými otázkami, a varovala, že v prípade nedodržania priebežných termínov alebo jej cieľového termínu do konca roka to bude mať finančné dôsledky. "Už sme povedali, že ak banky nebudú plniť požiadavky, nebudeme sa vyhýbať donucovacím opatreniam," uviedla pre Reuters Irene Heemskerková, riaditeľka centra ECB pre klimatické zmeny.

Niektoré banky nedodržali priebežný termín a ECB už udelila pokuty, dodala. Pokuty sa zatiaľ nevymáhajú, ale banky budú musieť zaplatiť, ak v stanovenom čase nezabezpečia nápravu. Výška pokuty závisí od ziskov alebo od veľkosti banky, takže môže byť dosť podstatná, upozornila Heemskerková.

ECB už roky tlačí na banky v menovej únii, aby zohľadňovali klimatické aspekty pri poskytovaní úverov a hodnotení rizík, veritelia však jej varovania a hrozby dodatočných kapitálových požiadaviek nerešpektovali. ECB začiatkom tohto roka na základe analýzy 95 bánk, ktoré pokrývajú 75 % úverov v eurozóne, oznámila, že v súčasnosti sú úverové portfóliá bánk vo výraznom nesúlade s cieľmi Parížskej dohody o klíme.