Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Eurofondy sú pre SR najvýznamnejším nástrojom podpory podnikania

Tlačová konferencia ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského na tému Podpora malého a stredného podnikania a zamestnanosti v súvislosti s čerpaním eurofondov a iných rozvojových nástrojov v pondelok 21. januára 2013 v sídle ministerstva na Mierovej ulici v Bratislave. Na snímke minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Povedal minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Bratislava 21. januára (TASR) – Štrukturálne fondy predstavujú pre SR najvýznamnejší nástroj pre plnenie úlohy štátu v oblasti podpory podnikania a s tým spojeného znižovania nezamestnanosti. To sa potvrdzuje podľa ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) aj v podmienkach Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktoré plní funkciu riadiaceho orgánu pre Operačný program (OP) Konkurencieschopnosť a hospodársky rast.

"Náš operačný program sa dlhodobo umiestňuje na popredných miestach v rámci SR z hľadiska miery čerpania, ktorá k 31. decembru 2012 dosiahla úroveň 42,3 % z celkovej alokácie," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Malatinský.

"Podarilo sa nám úspešne zrealizovať už celkovo 30 dopytovo orientovaných výziev na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku. Celkom bolo žiadateľmi predložených viac ako 4000 projektov v hodnote požadovaného príspevku takmer 3 miliardy eur. Z tohto množstva žiadostí sa na základe uzatvorených zmlúv o poskytnutí príspevku realizuje 826 projektov v sume nenávratného príspevku približne 690 miliónov eur," vyčíslil.

Rok 2013 bude podľa Malatinského kľúčový pre dosiahnutie 100-% úrovne kontrahovania všetkých zdrojov operačného programu. "K dnešnému dňu sú splnené všetky predpoklady, aby tento cieľ bol dosiahnutý," zdôraznil minister hospodárstva.

"Z hľadiska príspevku OP k rastu zamestnanosti sa ku koncu roku 2012 podarilo prostredníctvom projektov zmluvne zaviazať vytvorenie až takmer 7.000 nových pracovných miest, ktoré majú dlhodobý charakter. Musia sa teda udržať minimálne po dobu 3 alebo 5 rokov. Miera investícií za účelom odstraňovania regionálnych disparít do oblasti stredného a východného Slovenska predstavovala takmer totožne úroveň približne 190 miliónov eur. Oblasť západného Slovenska bola podporená sumou 180 miliónov eur," doplnil Malatinský.

"Za významný nástroj pre podporu podnikania na Slovensku prostredníctvom OP Konkurencieschopnosť a hospodársky rast považujeme aj návratné zdroje, ktoré bude možné čerpať prostredníctvom iniciatívy Jeremie. Sprístupnenie návratných zdrojov, úverov prostredníctvom vybraných komerčných bánk pre mikro-, malé a stredné podniky v segmentoch výskumu, vývoja a inovatívnych technológií očakávame v nasledujúcich týždňoch," dodal.