Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Ekonomika

Európska komisia vyšetruje dve donáškové služby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Delivery Hero a Glovo patria k najväčším poskytovateľom služieb v oblasti doručovania potravín v Európe

Brusel 23. júla (TASR) - Európska komisia (EK) začala v utorok protimonopolné konanie voči nemeckej spoločnosti Delivery Hero a jej španielskej dcére Glovo. Dôvodom sú podozrenia "z účasti na karteli v oblasti online objednávania a doručovania potravín, potravinárskych výrobkov a iných produktov každodennej spotreby pre spotrebiteľov", oznámila Komisia v utorok. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Delivery Hero a Glovo patria k najväčším poskytovateľom služieb v oblasti doručovania potravín v Európe. Komisia už v roku 2023 niekoľkokrát prehľadala kancelárie týchto spoločností vrátane sídla Delivery Hero v Berlíne. Brusel vychádzal z podozrenia z nezákonných dohôd o rozdelení trhu a výmene citlivých obchodných informácií, napríklad o cenách a stratégiách predaja. Okrem toho sa obe spoločnosti údajne dohodli, že si nebudú navzájom preberať zamestnancov.

Ak sa obvinenia potvrdia, orgány môžu uložiť vysoké pokuty. Časť obvinení sa týka obdobia pred úplným prevzatím spoločnosti Glovo konkurentom Delivery Hero v júli 2022.