Europoslanci vyjadrili znepokojenie nad rastúcim počtom prípadov potravinových podvodov v EÚ, ktoré sú podľa nich odrazom štrukturálnych nedostatkov v potravinovom reťazci.
Autor TASR
Brusel 14. januára (TASR) - Minuloročné prípady potravinových podvodov, vrátanie vydávania konského mäsa za hovädzie, by mali primäť Európsku úniu k preskúmaniu fungovania potravinového reťazca, posilneniu kontrol a revízii legislatívy v oblasti označovania potravín. Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré dnes schválili poslanci Európskeho parlamentu (EP).
Europoslanci vyjadrili znepokojenie nad rastúcim počtom prípadov potravinových podvodov v EÚ, ktoré sú podľa nich odrazom štrukturálnych nedostatkov v potravinovom reťazci. Text schváleného uznesenia poukazuje na zložitosť a cezhraničný charakter potravinového reťazca, ktoré v kombinácii s prevažne vnútroštátnym charakterom kontrol, sankcií a vynucovania zvyšujú riziko potravinových podvodov.
"Prvým problémom je nedostatok porovnateľných údajov, čo znamená, že je ťažké získať presný obraz o tomto probléme. Vieme však, že hovoríme o miliardách eur. Je zrejmé, že o tento druh podvodov sa zaujíma organizovaný zločin," uviedla spravodajkyňa uznesenia, holandská pravicová poslankyňa Esther De Langová..
Spravodajkyňa upozornila, že na rozdiel od USA, v Európskej únii stále neexistuje spoločná definícia potravinového podvodu. Prípady potravinových podvodov sú podľa nej čiernou škvrnou na úsilí farmárov, sprostredkovateľov a jednotlivcov dodržiavajúcich pravidlá, a ničia dôveru spotrebiteľov v potraviny a v informácie o ich obsahu.
Uznesenie EP vyzýva na prijatie harmonizovanej celoúnijnej definície potravinového podvodu a posilnenie Potravinového a veterinárneho úradu (FVO), ktorý vykonáva kontroly. Parlament tiež požaduje vytvorenie európskej siete proti potravinovým podvodom a zavedenie testovania DNA ako štandardného postupu pri kontrolách.
Viac pozornosti by sa podľa poslancov malo venovať aj označovaniu mrazených potravín. Uznesenie tiež vyzýva Európsku komisiu (EK), aby predložila návrh na povinné označovanie mäsa a rýb.
Vysledovať potraviny v rámci potravinového reťazca by podľa poslancov zlepšilo povinné označenie krajiny ich pôvodu. Parlament v tejto súvislosti vyzval EK, aby čo najskôr predložila legislatívny návrh na povinné informovanie spotrebiteľov o pôvode mäsa používaného v spracovaných potravinách.
Poslanci zároveň odporučili členským štátom EÚ, aby stanovili sankcie za potravinové podvody vo výške minimálne dvojnásobku odhadovaného zisku z podvodnej činnosti, a trestnoprávne sankcie za podvody, v ktorých je zámerne ohrozované verejné zdravie.
K nedávnym potravinovým podvodom patrí uvádzanie konského mäsa na trh ako hovädzieho mäsa, ako aj uvádzanie mäsa z koní, ktorým bol podaný fenylbutazón, na trh ako jedlého konského mäsa. Zaznamenané boli aj prípady uvádzania obyčajnej múky na trh ako biomúky, klietkových vajec ako biovajec, cestárskej soli ako potravinárskej soli, používanie metanolom kontaminovaného alkoholu v liehovinách, používanie tukov kontaminovaných dioxínmi pri výrobe krmív, ako aj nesprávne označenie druhov rýb a výrobkov z morských plodov.
Europoslanci vyjadrili znepokojenie nad rastúcim počtom prípadov potravinových podvodov v EÚ, ktoré sú podľa nich odrazom štrukturálnych nedostatkov v potravinovom reťazci. Text schváleného uznesenia poukazuje na zložitosť a cezhraničný charakter potravinového reťazca, ktoré v kombinácii s prevažne vnútroštátnym charakterom kontrol, sankcií a vynucovania zvyšujú riziko potravinových podvodov.
"Prvým problémom je nedostatok porovnateľných údajov, čo znamená, že je ťažké získať presný obraz o tomto probléme. Vieme však, že hovoríme o miliardách eur. Je zrejmé, že o tento druh podvodov sa zaujíma organizovaný zločin," uviedla spravodajkyňa uznesenia, holandská pravicová poslankyňa Esther De Langová..
Spravodajkyňa upozornila, že na rozdiel od USA, v Európskej únii stále neexistuje spoločná definícia potravinového podvodu. Prípady potravinových podvodov sú podľa nej čiernou škvrnou na úsilí farmárov, sprostredkovateľov a jednotlivcov dodržiavajúcich pravidlá, a ničia dôveru spotrebiteľov v potraviny a v informácie o ich obsahu.
Uznesenie EP vyzýva na prijatie harmonizovanej celoúnijnej definície potravinového podvodu a posilnenie Potravinového a veterinárneho úradu (FVO), ktorý vykonáva kontroly. Parlament tiež požaduje vytvorenie európskej siete proti potravinovým podvodom a zavedenie testovania DNA ako štandardného postupu pri kontrolách.
Viac pozornosti by sa podľa poslancov malo venovať aj označovaniu mrazených potravín. Uznesenie tiež vyzýva Európsku komisiu (EK), aby predložila návrh na povinné označovanie mäsa a rýb.
Vysledovať potraviny v rámci potravinového reťazca by podľa poslancov zlepšilo povinné označenie krajiny ich pôvodu. Parlament v tejto súvislosti vyzval EK, aby čo najskôr predložila legislatívny návrh na povinné informovanie spotrebiteľov o pôvode mäsa používaného v spracovaných potravinách.
Poslanci zároveň odporučili členským štátom EÚ, aby stanovili sankcie za potravinové podvody vo výške minimálne dvojnásobku odhadovaného zisku z podvodnej činnosti, a trestnoprávne sankcie za podvody, v ktorých je zámerne ohrozované verejné zdravie.
K nedávnym potravinovým podvodom patrí uvádzanie konského mäsa na trh ako hovädzieho mäsa, ako aj uvádzanie mäsa z koní, ktorým bol podaný fenylbutazón, na trh ako jedlého konského mäsa. Zaznamenané boli aj prípady uvádzania obyčajnej múky na trh ako biomúky, klietkových vajec ako biovajec, cestárskej soli ako potravinárskej soli, používanie metanolom kontaminovaného alkoholu v liehovinách, používanie tukov kontaminovaných dioxínmi pri výrobe krmív, ako aj nesprávne označenie druhov rýb a výrobkov z morských plodov.