Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Európsky semester 2024 poukázal na zraniteľné miesta ekonomiky SR

Na archívnej snímke z 20. októbra 2021 predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (v pozadí uprostred) počas prejavu Foto: TASR/AP

Tento stav si vyžaduje integrovaný prístup vo všetkých oblastiach politiky, ako makroekonomická stabilita, podpora environmentálnej udržateľnosti, produktivita a spravodlivosť.

Brusel 19. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu poskytla členským štátom vrátane Slovenska politické usmernenia v rámci jarného balíka európskeho semestra 2024 s cieľom pomôcť im vybudovať robustné a odolné hospodárstvo, ktoré zachová konkurencieschopnosť, zaistí dlhodobú prosperitu pre všetkých a zdravé verejné financie.

Komisia upozornila, že zatiaľ čo EÚ a jej členské štáty majú silné aktíva, na ktorých môžu stavať, Únia musí naďalej riešiť štrukturálne výzvy, ktoré brzdia jej konkurencieschopnosť, rast produktivity a naznačujú dopyt po silnejších investíciách a potrebu riešiť nedostatok pracovnej sily a zručností.

Tento stav si vyžaduje integrovaný prístup vo všetkých oblastiach politiky, ako makroekonomická stabilita, podpora environmentálnej udržateľnosti, produktivita a spravodlivosť.

Európsky semester zabezpečuje túto koordináciu politiky vrátane implementácie programu EÚ budúcej generácie (NGEU), ktorej jadrom je Nástroj na obnovu a odolnosť (RRF) a programy politiky súdržnosti.

Cyklus európskeho semestra poskytuje aktualizované správy o pokroku pri plnení cieľov trvalo udržateľného rozvoja a identifikuje investičné priority pre nadchádzajúce strednodobé preskúmanie politiky súdržnosti.

Európsky semester zohral za posledných päť rokov kľúčovú úlohu pri podpore silných a koordinovaných reakcií hospodárskej politiky, keďže EÚ čelila sérii mimoriadnych výziev. Únia preukázala vysoký stupeň hospodárskej a sociálnej odolnosti voči veľkým otrasom vrátane pandémie koronavírusu, ruskej agresie proti Ukrajine a prudkého nárastu cien energií a zvyšovania inflácie.

Správy o členských krajinách za rok 2024 analyzujú hospodársky vývoj, vývoj v oblasti zamestnanosti a sociálny vývoj v každom štáte a zhodnocujú vykonávanie plánov obnovy a odolnosti a programov politiky súdržnosti. Správy obsahujú kľúčové výzvy s osobitným zameraním na konkurencieschopnosť a prioritné reformy a investície a odporúčania o tom, ako riešiť kľúčové výzvy, ktoré krajiny cez plány obnovy riešia len čiastočne alebo vôbec.

Pri fiškálnom dohľade EK pripravila správu pre 12 členských štátov vrátane Slovenska s cieľom posúdiť dodržiavanie kritéria deficitu. Komisia zohľadnila, či ich pomer verejného dlhu k HDP je nižší ako 60 % HDP alebo či sa ich deficit hodnotí ako "blízko" referenčnej hodnote 3 % a či je "dočasný". Na základe tohto hodnotenia EK odporúča Rade EÚ, aby v júli tohto roku začala postup pri nadmernom deficite pre sedem členských štátov: Belgicko, Francúzsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovensko a Taliansko.

Pri hodnotenie makroekonomických nerovnováh EK zistila nerovnováhy v prípade 12 členských štátov. Eurokomisia tvrdí, že Slovensko zažíva nerovnováhu - zraniteľnými miestami sú konkurencieschopnosť, vonkajšia ekonomická rovnováha, trh s bývaním a dlhy domácností. Tieto problémy na Slovensku pretrvávajú a potrebné politické opatrenia neprichádzajú.

Exekutíva EÚ navrhla aj usmernenia pre politiky zamestnanosti členských štátov, ktoré stanovujú spoločné priority pre vnútroštátne politiky zamestnanosti a sociálne politiky.

Komisia vyzvala ministrov financií eurozóny (Euroskupina) a EÚ, aby prediskutovali a podporili predložený balík usmernení a vyjadrila nádej, že s poslancami Európskeho parlamentu pôjde o konštruktívny dialóg pri preberaní obsahu tohto balíka.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)