Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

Panetta: Aj niekoľko škrtov na úrokoch udrží politiku ECB reštriktívnu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viacerí predstavitelia ECB dali v poslednom období najavo, že na najbližšom zasadnutí 6. júna by banka mala pristúpiť k prvému zníženiu v súčasnosti rekordných úrokových sadzieb.

Rím 31. mája (TASR) - Ak nasledujúce ekonomické údaje potvrdia odhady Európskej centrálnej banky (ECB), tak inštitúcia je pripravená postupne zmierňovať svoju menovú politiku v ďalších mesiacoch. Avšak aj v prípade niekoľkých redukcií úrokových sadzieb zostane jej politika naďalej reštriktívna. Povedal to v piatok guvernér talianskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Fabio Panetta.

"Ak ekonomické údaje potvrdia naše súčasné prognózy, môžeme v nasledujúcich mesiacoch očakávať postupné uvoľňovanie menovej politiky" povedal Panetta na stretnutí s bankármi a politikmi v Ríme. Zároveň však dodal, že "pozícia v oblasti menovej politiky bude aj v prípade niekoľkých škrtov úrokových sadzieb reštriktívna".

Viacerí predstavitelia ECB dali v poslednom období najavo, že na najbližšom zasadnutí 6. júna by banka mala pristúpiť k prvému zníženiu v súčasnosti rekordných úrokových sadzieb. Konkrétne depozitná sadzba dosahuje 4 % a očakáva sa, že by ju ECB mohla znížiť na 3,75 %. Čo sa však týka nasledujúcich mesiacov, situácia je zatiaľ do veľkej miery neistá.