Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

F. Villeroy: ECB na budúci týždeň zrejme zníži úrokové sadzby

Na archívnej snímke z 19. septembra 2024 budova Európskej centrálnej banky (ECB, v pozadí vpravo) a futbalisti trénujú na ihrisku (vľavo) pri rieke Mohan v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Dôvodom pokračovania v cykle uvoľňovania menovej politiky je podľa Villeroya slabý rast ekonomiky eurozóny.

Paríž 9. októbra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) na budúci týždeň "veľmi pravdepodobne" zníži úrokové sadzby, uviedol v stredu šéf francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Je veľmi pravdepodobné, že znížime sadzby, a nebude to poslednýkrát, rytmus uvoľňovania bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať boj proti inflácii," uviedol Villeroy pre rozhlasovú stanicu franceinfo.

Najbližšie zasadnutie Rady guvernérov ECB sa uskutoční na budúci týždeň 16. až 17. októbra. Dôvodom pokračovania v cykle uvoľňovania menovej politiky je podľa Villeroya slabý rast ekonomiky eurozóny.

Ďalšie zníženie sadzieb už v októbri signalizoval v utorok (8. 10.) aj Šéf Bundesbanky Joachim Nagel, ktorý patrí medzi najväčších jastrabov v rámci Rady guvernérov.

ECB tento rok znížila úrokové sadzby už dvakrát a trhy počítajú s ďalším uvoľnením menovej politiky v októbri a decembri, keďže inflácia v eurozóne klesá rýchlejšie, ako sa predpokladalo.