Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Svetové ceny potravín v apríli vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Zvýšili sa aj ceny obilnín a ukončili tak trojmesačné obdobie poklesu.

Rím 3. mája (TASR) - Svetové ceny potravín zaznamenali v apríli rast druhý mesiac po sebe. Za celkovým rastom cien je najmä rast cien mäsa a čiastočne olejov a obilnín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index cien potravín FAO, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v apríli 119,1 bodu oproti marcovej hodnote 118,8 bodu. Index za marec bol zároveň revidovaný smerom nahor, keď FAO pôvodne udávala za daný mesiac index cien potravín na úrovni 118,3 bodu. Napriek ďalšiemu rastu však boli svetové ceny potravín v apríli o 7,4 % pod úrovňou spred roka.

Najvýraznejší rast zaznamenali v apríli ceny mäsa. Medzimesačne vzrástli o 1,6 %, keď nahor išli ceny hovädzieho, jahňacieho a hydinového mäsa. Ceny bravčového mäsa klesli, rast cien ostatných mias však kompenzovali iba minimálne.

Zvýšili sa aj ceny obilnín a ukončili tak trojmesačné obdobie poklesu. Dôvodom bolo najmä zvýšenie exportných cien kukurice.

Mierny rast zaznamenali aj ceny jedlých olejov, ktoré tak dosiahli 13-mesačné maximum. Smerom nahor išli ceny slnečnicového a repkového oleja.

Naopak, svetové ceny cukru zaznamenali výrazný pokles, keď oproti marcu klesli o 4,4 %. V medziročnom porovnaní pokles dosiahol 14,7 %. Pod vývoj cien tejto komodity sa podpísali optimistickejšie vyhliadky úrod v kľúčových krajinách.

Mierne sa znížili aj ceny mliečnych produktov. Ukončili tak šesťmesačné obdobie nepretržitého rastu.

V rámci samostatných údajov o ponuke a dopyte FAO zvýšila prognózu svetovej produkcie obilnín v sezóne 2023/24. V marci odhadovala produkciu na úrovni 2,841 miliardy ton, v apríli odhad posunula na 2,846 miliardy ton. V medziročnom porovnaní to znamená rast produkcie obilnín o 1,2 %.