Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Fed znížil kľúčovú sadzbu o 50 bázických bodov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Dôvodom agresívneho uvoľnenia je snaha Fedu zabrániť ochladeniu trhu práce v USA.

Washington 18. septembra (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) prvýkrát od roku 2020 uvoľnila menovú politiku. Zároveň signalizovala, že bude v uvoľňovaní pokračovať, pričom v tomto roku by mala sadzby znížiť ešte dvakrát a v roku 2025 štyrikrát. TASR o tom informuje na základe správ CNBC a portálu Yahoo Finance.

Menový výbor (FOMC) znížil kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov do pásma 4,75 % až 5 % z takmer 23-ročného maxima 5,25 % až 5,50 %, kde sa nachádzala od júla 2023.

Dôvodom agresívneho uvoľnenia je snaha Fedu zabrániť ochladeniu trhu práce v USA. Akciové trhy prijali správu o znížení kľúčovej sadzby Fedu o pol percentuálneho bodu pozitívne.

Rozhodnutie nebolo jednohlasné. Proti sa postavila členka rady guvernérov Fedu Michelle Bowmanová, ktorá podporovala zníženie len o 25 bázických bodov. Za posledné dva roky boli rozhodnutia o nastavení úrokových sadzieb jednohlasné.

Predstavitelia Fedu sa tiež zhodli na tom, že v tomto roku očakávajú ešte dve zníženia sadzieb o 25 bázických bodov, po ktorých budú nasledovať ďalšie štyri zníženia v budúcom roku a dve zníženia v roku 2026.