Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Fico: Ak sa neobnoví tranzit, Slovnaft prestane dodávať Ukrajine naftu

Premiér R. Fico. Foto: prsc video R. Fica

Ukrajinský veľvyslanec dostal podľa neho informácie o technickom riešení dovozu ropy z Ruska cez Ukrajinu.

Bratislava 29. júla (TASR) - Ak sa v krátkom čase neobnoví tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu, tak rafinéria Slovnaft nebude pokračovať v dodávkach nafty na Ukrajinu, ktorá pokrýva desatinu jej spotreby. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) vo zverejnenom videu, v ktorom informoval, že túto informáciu osobne tlmočil za účasti ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára (Smer-SD) a jeho štátneho tajomníka Mareka Eštoka ukrajinskému veľvyslancovi na Slovensku Myroslavovi Kastranovi.

"Zopakoval som, že si stojíme za krokmi a vyhláseniami, ktoré sme urobili. Ďalší výkon tejto nezmyselnej sankcie (prerušenia dodávok, pozn. TASR) poškodí len a len Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko. A Ruska sa prakticky nedotkne. Ak sa tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu v krátkom čase neobnoví, Slovnaft nebude pokračovať v dodávkach nafty na Ukrajinu, ktorá pokrýva jednu desatinu ukrajinskej spotreby," spresnil Fico.

Ukrajinskému veľvyslancovi podľa svojich slov pripomenul, "že slovenská verejnosť, nie bratislavská kaviareň, veľmi negatívne hodnotí rozhodnutie ukrajinského prezidenta o prerušení dodávok ropy".

"Ani problém s ukrajinským tranzitom ruskej ropy nemôže zmeniť náš postoj k vojne na Ukrajine. Tú je treba ukončiť okamžitým prímerím, a nie ju umelo predlžovať s nereálnym cieľom dostať Rusko na kolená a s reálnym cieľom napchať ešte viac vrecká zbrojárov," vyhlásil slovenský premiér.

Ukrajinský veľvyslanec dostal podľa neho informácie o technickom riešení dovozu ropy z Ruska cez Ukrajinu, ktoré navrhoval ukrajinskému premiérovi už počas svojho telefonátu s ním. "Na tomto sa však musia zúčastniť viaceré krajiny. Za Slovensko opakujem, že sme pripravení. Vítam správy, ktoré potvrdzujú, že relevantné obchodné spoločnosti sa už zamýšľajú, ako toto technické riešenie v čo najkratšom čase zrealizovať," dodal predseda vlády.

Uzavrel, že Slovensku nič nebráni ani v nasledujúcich rokoch odoberať ruskú ropu. "Len Slovnaft nebude mať možnosť vyvážať produkty z tejto ropy do iných krajín," uzavrel premiér.