Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Je v záujme Slovenska udržať deficit okolo 3 %, povedal premiér Fico

Robert Fico Foto: TASR/AP

Celkové príjmy štátneho rozpočtu budú podľa aktuálnych odhadov Ministerstva financií (MF) SR v roku 2013 o 347 miliónov eur nižšie.

Brusel/Bratislava 27. júna (TASR) - Dodržať záväzok stlačiť tento rok deficit verejných financií na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) je pre Slovensko dôležitá vec. Po tom, ako dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) prezentoval ďalšie očakávané výpadky v príjmoch štátu, to potvrdil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"My dnes napríklad perfektne čerpáme možnosti na finančných trhoch. Sú to najlacnejšie peniaze, aké máme. Je v záujme Slovenska, aby rozpočet okolo 3 % bol dodržaný, urobíme všetko pre to," zdôraznil počas cesty na dnes začínajúci summit európskych lídrov v Bruseli.

V súvislosti so zhoršenými prognózami Fico upozornil, že všetkých v Európe ťahá nadol nemecká ekonomika, ktorá by mala v tomto roku rásť len nepatrne. "Môžem v tomto okamihu potvrdiť, že Slovensko bude patriť medzi veľmi málo krajín, ktoré budú mať pozitívny hospodársky rast. Naďalej sme krajina, ktorá bude mať jeden z najnižších dlhov v EÚ. Kríza je však veľmi hlboká a všetci potvrdzujú, že ani zďaleka nie sme tam, kde sme chceli byť," dodal premiér.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu budú podľa aktuálnych odhadov Ministerstva financií (MF) SR v roku 2013 o 347 miliónov eur nižšie, než predpokladala prognóza z februára tohto roka. Na budúci rok počíta rezort s nižšími príjmami štátu o 611 miliónov eur. Dve tretiny výpadku príjmov spôsobil podľa Kažimíra makroekonomický vývoj v krajine. Ide o pokles rastu ekonomiky v tomto roku a jeho mierne spomalenie v budúcom roku.

Dosiahnutie deficitu verejných financií pod 3 % HDP považuje ministerstvo za realistické, hoci budú potrebné ďalšie konsolidačné opatrenia. Kažimír pripravuje podľa svojich slov revíziu štátnych výdavkov, ktoré sa týkajú bežných tovarov a služieb, miezd štátnych úradníkov, kapitálových výdavkov, ako aj eurofondov. "Každý jeden rezort bude musieť prispieť," avizoval.