Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Premiér: Výnimka v obstarávaní núdzových zásob ropy bola omylom

Poslanci ju nakoniec zo zákona odstránili, a to tým, že k zákonu prijali pozmeňovací návrh opozičného poslanca za OĽaNO Igora Matoviča.

Bratislava 26. júna (TASR) – Normálna ľudská chyba - to je dôvod, prečo sa do zákona o núdzových zásobách ropy dostalo ustanovenie, ktoré by mohlo vyvolávať pochybnosti. Takto premiér Robert Fico (Smer-SD) vysvetlil výnimku, na základe sa mala obmena alebo zámena akýchkoľvek štátnych rezerv uskutočňovať mimo zákona o verejnom obstarávaní.

Poslanci ju nakoniec zo zákona odstránili, a to tým, že k zákonu prijali pozmeňovací návrh opozičného poslanca za OĽaNO Igora Matoviča. "Bolo nejaké ustanovenie, ktoré vyvolávalo pochybnosti, bolo vypustené," skonštatoval Fico. Nevidí v tom žiaden problém a takýchto situácií bolo podľa jeho slov v Národnej rade (NR) SR už "na mraky".

Právnu normu pripravila Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) a plénu ju predniesol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Výnimka unikla aj tým, ktorí zákon pripomienkovali. "Niekedy aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní môže niečo ujsť. To je normálna ľudská chyba," dodal Fico.

Dôležité je podľa neho to, že v parlamente poslanci uznali, že by toto ustanovenie vyvolávalo pochybnosti, a preto bolo zo zákona vypustené. Tento omyl sa pritom podľa neho vôbec netýkal podstaty zákona. Samotnou novelou zákona sa totiž zavádza do praxe prevzatie správy núdzových zásob ropy Agentúrou pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov, čo má významne pomôcť štátnemu rozpočtu.