Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Cena zlata zaznamenala nový rekord

Na snímke Zlatá tehlička, ktorá je základom menového zlata. Foto: FOTO TASR - Štefan Puškáš

Zlato prepisovalo rekordy už v predchádzajúcich obchodných dňoch.

Londýn 16. septembra (TASR) - Cena zlata v pondelok ráno opäť smerovala nahor a dosiahla nový rekord. Spotová cena zlata na londýnskej burze stúpla na 2589,64 amerických dolárov (2337,01 eura) za troyskú uncu (31,1 g), čo bola doteraz najvyššia hodnota. V prepočte na eurá dosiahla cena v pondelok tiež rekordných 2334,80 eura za uncu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Zlato prepisovalo rekordy už v predchádzajúcich obchodných dňoch. Najsilnejším hnacím motorom je vyhliadka na pokles úrokových sadzieb v USA. Po jasných náznakoch z radov Federálneho rezervného systému (Fed) prevládajú očakávania, že Fed v stredu (18. 9.) na záver svojho dvojdňového zasadnutia oznámi prvé zníženie sadzieb od vlny inflácie.

S vyhliadkou na pokles úrokových sadzieb sa v poslednom čase znížila aj hodnota amerického dolára, čo dodalo cene zlata ďalší impulz. Keďže zlato sa na svetovom trhu spravidla obchoduje v dolároch, oslabenie americkej meny zlacňuje drahý kov v iných krajinách, čo podporuje dopyt, a teda aj cenu.

(1 EUR = 1,1081 USD)