Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Misia MMF začína piatu revíziu ukrajinského programu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vo vyhlásení MMF sa uvádza, že monitorovacia misia fondu začala politické diskusie s ukrajinskými úradmi.

Kyjev 4. septembra (TASR) - Misia Medzinárodného menového fondu (MMF) začala v stredu pracovať na piatej revízii svojho programu pôžičiek Ukrajine vo výške 15,6 miliardy USD (14,14 miliardy eur). V Kyjeve pritom prebieha veľká reorganizácia vlády počas vojny. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

MMF je kľúčovým medzinárodným veriteľom Kyjeva a jeho štvorročný program je dôležitou súčasťou väčšieho balíka globálnej ekonomickej podpory pre krajinu, ktorá sa pripravuje na to, že bude tretiu zimu čeliť invázii ruskej armády.

Kyjev vynakladá približne 60 % svojho celkového rozpočtu na armádu a vo veľkej miere sa spolieha na finančnú podporu svojich západných partnerov pri vyplácaní dôchodkov a miezd zamestnancom verejného sektora a financovaní sociálnych a humanitárnych výdavkov.

Vo vyhlásení MMF sa uvádza, že monitorovacia misia fondu začala politické diskusie s ukrajinskými úradmi.

Prezident Volodymyr Zelenskyj robí zmeny vo vláde pred kritickými jesennými a zimnými mesiacmi, pričom šesť ministrov podalo demisiu.

Očakáva sa, že minister financií Serhij Marčenko sa udrží na svojej pozícii, uviedli analytici a zákonodarcovia.

Marčenko už skôr uviedol, že vláde chýba približne 500 miliárd hrivien (11 miliárd eur) na financovanie obrany vo zvyšku roka.

Vláda plánuje zvýšiť dane a už zaviedla viaceré opatrenia vrátane zvýšenia dovozných a spotrebných daní a požičiavania si viac na domácom trhu, aby získala dodatočné príjmy.

Ukrajina dosiahla tiež dohodu s držiteľmi svojich dlhopisov o reštrukturalizácii a odpísaní časti dlhu.

Úspešné dokončenie revízie MMF umožní Ukrajine zabezpečiť si v nadchádzajúcich mesiacoch nové financovanie vo výške 1,1 miliardy USD.

Podľa údajov ministerstva financií Ukrajina od začiatku vojny dostala od svojich západných partnerov finančnú pomoc vo výške približne 98 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1035 USD; 1 EUR = 45,428 UAH)