Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Nálada investorov v eurozóne sa v októbri nečakane zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Index nálady investorov v eurozóne renomovaného inštitútu Sentix v októbri vzrástol na -13,8 bodu zo septembrových -15,4 bodu.

Berlín 7. októbra (TASR) - Nálada investorov v eurozóne sa v októbri nečakane zlepšila po troch po sebe nasledujúcich mesiacoch poklesu. Dôvodom boli optimistickejšie očakávania. Naopak, hodnotenie aktuálnej situácie je zatiaľ najhoršie v tomto roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Index nálady investorov v eurozóne renomovaného inštitútu Sentix v októbri vzrástol na -13,8 bodu zo septembrových -15,4 bodu. Analytici počítali s poklesom indexu na -15,9 bodu.

Prieskum, ktorý Sentix uskutočnil v období od 3. do 5. októbra na vzorke 1142 respondentov, ukázal zlepšenie očakávaní investorov. Príslušný index stúpol na -3,8 bodu z -8 bodov v septembri. Príčinami nárastu očakávaní sú podľa expertov inštitútu zníženie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky a ekonomické stimuly ohlásené Čínou.

Čiastkový index hodnotenia súčasnej situácie klesol štvrtý mesiac po sebe. Index v októbri dosiahol -23,3 bodu po -22,5 bodu v septembri a dostal sa na najnižšiu úroveň v tomto roku.