Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

V júli klesol počet konkurzov takmer o 60 % v medzimesačnom porovnaní

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Najväčšou medzi bankrotujúcimi firmami mala byť spoločnosť Elteco Technology zo Žiliny, ktorá spomedzi júlových subjektov vykazovala najvyšší obrat.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Počet vyhlásených konkurzov právnických osôb klesol v júli na 16, čo v porovnaní s júnovým počtom 38 predstavuje pokles takmer o 60 %. V medziročnom porovnaní zostal počet nezmenený, informovala v utorok spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau. Vo všetkých prípadoch vyhlásili konkurz spoločnosti s ručením obmedzeným.

"Júlové čísla zdanlivo naznačujú, že situácia na trhu sa stabilizuje. Avšak vzhľadom na dovolenkové obdobie býva v letných mesiacoch obvykle menej vyhlásených konkurzov. Zároveň však sledujeme iný pokračujúci trend, ktorý môže indikovať problémy v sektore malých podnikov. Podľa dát z registra Cribis (register obchodných spoločností v SR a Českej republike) viac ako polovica firiem v konkurze nemala žiadnych zamestnancov. Necelých 19 % ich malo menej ako desať," uviedla hlavná analytička spoločnosti Jana Marková.

Najväčšou medzi bankrotujúcimi firmami mala byť spoločnosť Elteco Technology zo Žiliny, ktorá spomedzi júlových subjektov vykazovala najvyšší obrat. Firma sa zaoberala výrobou elektriny, výrobou a servisom zariadení na výrobu elektriny a záložných zdrojov, ako aj ďalšími činnosťami v oblasti obchodu. V minulom roku zaznamenala podľa analytičky výnosy vo výške takmer jedného milióna eur, čo predstavovalo pokles z 1,5 milióna vykázaného v roku 2022.

Z regionálneho hľadiska bolo najviac konkurzov vyhlásených v Banskobystrickom kraji, kde bolo ich množstvo štyri. S počtom troch konkurzov nasledovali Bratislavský a Žilinský kraj, v Trnavskom kraji nebol vyhlásený žiadny konkurz. "Kým Banskobystrický kraj vedie v počte konkurzov, vidíme, že aj tradične silné ekonomické centrá, ako Bratislavský či Žilinský kraj čelia výzvam. Toto dlhodobo naznačuje, že platobná neschopnosť firiem sa prejavuje plošne na celom Slovensku," priblížila Marková.

V júli podľa nej došlo taktiež k 12 zastaveniam konkurzných konaní pre nedostatok majetku a k 23 úplným zrušeniam. Reštrukturalizáciu súdy povolili v jednom prípade, a to u spoločnosti VJ control zo Žilinského kraja, ktorá sa špecializuje na IT riešenia pre mestá a obce, nemocnice a súkromné spoločnosti, pričom jej výnosy mali poklesnúť takmer z dvoch miliónov eur v roku 2022 na minuloročných 700.000 eur.

"Všeobecne je počet podnikov s povolenou reštrukturalizáciou posledné tri mesiace stabilný. V porovnaní s júlom 2023, keď boli zaznamenané tri reštrukturalizácie, ide o medziročný pokles o 67 %," uzavrela analytička.