Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Ekonomika

Finančná správa aktualizovala údaje ku kontrolným výkazom k DPH

Finančná správa Foto: TASR - Martin Baumann

Portál spustila FS v novembri tohto roka s cieľom sprístupniť zadarmo občanom či laickej a odbornej verejnosti všetky údaje, ktoré má k dispozícii.

Bratislava 20. decembra (TASR) - V oblasti boja s daňovými únikmi sú pre Finančnú správu (FS) SR kontrolné výkazy k dani z pridanej hodnoty (KV DPH) dôležitým nástrojom. Všetky dôležité aktualizované údaje ku KV DPH nájde verejnosť na OpenData portáli FS SR.

"Finančné riaditeľstvo SR vybaví približne 7000 žiadostí v súvislosti s údajmi z KV DPH, ktoré pomáhajú nielen daňovým úradom, ale aj orgánom činným v trestnom konaní, preverovať možné porušenie zákona," uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská. Kontrolné výkazy poskytujú FS od roku 2014 významný zdroj informácií o transakciách medzi platiteľmi DPH. Tieto údaje sú automatizovane spracúvané, čo umožňuje vyhodnotiť správnosť veľkého objemu údajov s cieľom identifikovať nezrovnalosti.

Analytická činnosť nad údajmi z kontrolných výkazov je zameraná na identifikáciu rizika neoprávneného uplatnenia odpočítania DPH, nepriznania DPH, ale aj prepojenia transakcií do rizikových schém.

Všetky dôležité údaje ku KV DPH sú v súčasnosti dostupné na OpenData portáli FS a boli aktualizované k piatku 17. decembra. Väčšinu žiadostí o údaje z KV DPH tvoria požiadavky daňových úradov súvisiace s kontrolnou činnosťou, 7,7 % tvoria požiadavky orgánov činných v trestnom konaní a v 3,3 % prípadov boli nápomocné Kriminálnemu úradu FS.

Na základe analýzy DPH je mesačne začatých viac ako 200 daňových kontrol a miestnych zisťovaní zameraných na DPH. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených údajov, nálezy z kontrol začatých na základe analýzy KV DPH za posledné tri roky sú vo výške 279 miliónov eur. Z hľadiska sektorov bolo najviac porušení zákona odhalených v sektore maloobchodu a veľkoobchodu. FS tiež zverejnila vývoj základov dane podľa jednotlivých oddielov kontrolných výkazov za obdobie od januára 2014 až po súčasnosť, ktoré poskytujú informácie o vývoji ekonomickej aktivity podnikateľských subjektov registrovaných na DPH.

Portál spustila FS v novembri tohto roka s cieľom sprístupniť zadarmo občanom či laickej a odbornej verejnosti všetky údaje, ktoré má k dispozícii. Dáta sú rozdelené do ôsmich tematických kategórií, akými sú finančná správa, výber daní a cla, výkon správy daní, výkon správy cla, nedoplatky, vymáhanie a exekúcie, daňová kontrola, poskytovanie informácií, byť zdravý je výhra. Na projekte pracovala FS od začiatku tohto roka a na vytvorenie portálovej časti vynaložila 33,915 eur vrátane DPH.