Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Ekonomika

Finančná správa zavádza nový automatizovaný systém vývozu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Paralelná prevádzka, ktorá by umožňovala deklarantom komunikovať v závislosti od stavu implementácie nových pravidiel, nebude zo strany finančnej správy SR podporovaná.

Bratislava 16. októbra - Od 1. novembra tohto roka nasadí finančná správa (FS) do prevádzky nový automatizovaný systém vývozu (AES). Tento projekt predstavuje rozvoj existujúceho systému kontroly vývozu (ECS2) formou rozšírenia a doplnenia jeho funkcionalít. Cieľom je zjednodušenie a zefektívnenie postupov pre obchodnú verejnosť aj colné orgány. Informoval o tom v stredu hovorca FS Daniel Súkup.

"Po nasadení nového tranzitného systému (NCTS P5) dňa 28. júla 2024 plánuje Finančné riaditeľstvo SR v súlade s vykonávacím rozhodnutím Európskej komisie 2023/2879, ktorým sa stanovuje pracovný program týkajúci sa vývoja a zavedenia elektronických systémov stanovených v Colnom kódexe Únie, zavedenie ďalšieho nového colného informačného systému, ktorým je AES," priblížil Súkup.

V tejto súvislosti upozornil na zásadné rozdiely medzi doposiaľ používaným systémom ECS2 a novým systémom AES vo viacerých oblastiach. Ide napríklad o zmenu štruktúry colného vyhlásenia, požiadavky na údaje colného vyhlásenia či nové biznis procesy.

"Paralelná prevádzka, ktorá by umožňovala deklarantom komunikovať v závislosti od stavu implementácie nových pravidiel, nebude zo strany finančnej správy SR podporovaná," upozornil Súkup. Nový automatizovaný systém vývozu umožní podľa neho realizovanie zjednodušených postupov a centralizovaného colného konania vo vývoze, úplnú automatizáciu vývozných postupov a výstupných formalít.