Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Finančný cyklus sa stabilizoval, požiadavky na kapitál netreba meniť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

K ochladeniu podľa nej ešte prispeli úvery podnikom, ktoré zmierňovali svoj rast, ako aj vývoj zadlženosti a vývoj zlyhaných úverov.

Bratislava 1. júla (TASR) - V prvom kvartáli tohto roka sa finančný cyklus na Slovensku ešte mierne ochladil. Toto ochladenie však už bolo výrazne slabšie, ako v minulom roku. Národná banka Slovenska (NBS) tak momentálne nevidí dôvod na zmenu tzv. proticyklického kapitálového vankúša pre banky z aktuálnej úrovne 1,5 %. Konštatovala to v aktuálnom júnovom makroprudenciálnom komentári. Banka ho vydáva štvrťročne a analyzuje v ňom trendy na finančnom trhu s dôrazom na riziká.

"Vo viacerých segmentoch finančného cyklu badať stabilizáciu vývoja. Okrem úverov domácnostiam sa vývoj stabilizoval aj na trhu nehnuteľností. Väčšina indikátorov tvoriacich ukazovateľ finančného cyklu sa už nachádza na znížených hodnotách, pod úrovňou svojho mediánu," zhodnotila NBS.

K ochladeniu podľa nej ešte prispeli úvery podnikom, ktoré zmierňovali svoj rast, ako aj vývoj zadlženosti a vývoj zlyhaných úverov. Naopak, k rastu finančného cyklu v poslednom období prispel makroekonomický vývoj v dôsledku vývoja na pracovnom trhu a zlepšenie nálady v slovenskej ekonomike.

Vďaka aktuálnym trendom sa podľa NBS miera zadlženosti súkromného sektora znížila na úroveň roka 2018, tesne nad 60 % hrubého domáceho produktu (HDP). V sektore domácností aj podnikov teda rástli príjmy rýchlejšie ako dlhy. "Po silnom raste zadlženosti v poslednej dekáde možno súčasný trend poklesu miery dlhu, ktorý nie je spojený s nárastom zlyhaných úverov, považovať za priaznivý vývoj s potenciálom podporiť hospodársky rast v ďalšom období," zhodnotila centrálna banka.

Objem zlyhaných úverov sa podľa nej už síce odrazil z postpandemických miním, zostáva však naďalej na nízkej úrovni. "Na prelome minulého a aktuálneho roka síce pribúdali zlyhané úvery predovšetkým v podnikovom portfóliu mierne rýchlejšie ako v posledných rokoch, ich úroveň však ostáva aj naďalej nízka a navyše sa v apríli ich prítok významne spomalil. Podobne aj tvorba opravných položiek sa nachádza pod priemerom ich bežnej tvorby, takže banky momentálne nemajú potrebu zvýšeného využitia kapitálu," priblížila NBS.

Aktuálne trendy na trhu úverov a na trhu bývania, ako aj trendy v bankovom sektore, považuje centrálna banka za udržateľné. "Neočakáva sa zrýchlenie kumulácie rizík, ani ich bezprostredná materializácia. NBS preto nepredpokladá zmenu proticyklického kapitálového vankúša v nasledujúcom štvrťroku," dodala v komentári.