Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Ekonomika

Fínska ekonomika po dvoch rastových kvartáloch klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Medziročne klesla fínska ekonomika o 1 %.

Helsinki 28. mája (TASR) - Po dvoch kvartáloch rastu zaznamenala fínska ekonomika v 1. štvrťroku mierny pokles. Vývoj ekonomiky na začiatku roka negatívne ovplyvnil najmä export, klesli však aj vládne výdavky, ako aj súkromná spotreba.

Ako v piatok uviedol fínsky štatistický úrad, hrubý domáci produkt (HDP) Fínska klesol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,1 %. Už v predchádzajúcich kvartáloch sa však vývoj hospodárstva zhoršil. Zatiaľ čo v 3. štvrťroku minulého roka vzrástla fínska ekonomika o 3,2 %, v poslednom štvrťroku rast dosiahol iba 0,4 %. Dôvodom bolo opätovné zhoršenie pandemickej situácie v závere roka.

Vývoj v 1. štvrťroku 2021 do veľkej miery ovplyvnil export, ktorý klesol o 5 %. Znížili sa aj výdavky vlády, ktoré v závere minulého roka ešte rástli. Vo 4. štvrťroku sa zvýšili o 2,6 %, v 1. kvartáli klesli o 1,3 %. Znížila sa aj súkromná spotreba, konkrétne o 0,7 %.

Medziročne klesla fínska ekonomika o 1 %. Tempo poklesu sa tak mierne spomalilo, keď v poslednom kvartáli minulého roka pokles dosiahol 1,1 %.