Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

Fínsko zaznamenalo rastúce hrozby pre podmorskú infraštruktúru

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

DAohoda o spolupráci s Estónskom znamená, že obe krajiny spoja svoje sily, aby posilnili kapacity technického dozoru, hliadkovania a opravy podmorskej infraštruktúry.

Helsinki 27. septembra (TASR) - Fínsko zaznamenalo v uplynulých rokoch zvýšené ohrozenie podmorskej infraštruktúry v oblasti Baltského mora. Uviedol to v piatok minister životného prostredia a klímy severskej krajiny Kai Mykkanen. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Fínsko a Estónsko podpísali v piatok dohodu o zvýšení bezpečnosti ich spoločnej podmorskej infraštruktúry, ktorá zahŕňa energetické a telekomunikačné káble, ako aj pred rokom poškodený plynovod Balticconnector.

Fínska polícia pokračuje vo vyšetrovaní vlaňajšieho incidentu, keď boli začiatkom októbra 2023 zistené značné škody spôsobené ľudskou činnosťou na plynovode vo fínskych ekonomických vodách, zatiaľ čo estónska polícia vedie vyšetrovanie poškodenia podmorských telekomunikačných spojení.

Polície v oboch krajinách ešte neposkytli svoje závery. Fínsky Národný úrad pre vyšetrovanie (NBI) je ale podľa miestnych médií presvedčený, že potrubie poškodilo uvoľnenie kotvy nákladnej lode Newnew Polar Bear plaviacej sa pod vlajkou Hongkongu, ktorá bola na ceste do Petrohradu.

"Počas niekoľkých uplynulých rokov sme si všimli konkrétny spôsob, akým sa zvyšujú hrozby pre bezpečnosť trás prenosu energie, žiaľ, najmä vo Fínskom zálive a celkovo v oblasti Baltského mora," povedal Mykkanen.

Dodal, že dohoda o spolupráci s Estónskom znamená, že obe krajiny spoja svoje sily, aby posilnili kapacity technického dozoru, hliadkovania a opravy podmorskej infraštruktúry.