Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Firma KPN si pre výstavbu citlivých častí 5G siete vybrala Ericsson

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Američania upozorňovali, že ak bude kľúčová časť 5G siete obsahovať komponenty od Huawei, bude vystavená riziku špionáže zo strany Pekingu.

Amsterdam 15. októbra (TASR) - Holandská telekomunikačná spoločnosť KPN si za partnera pri výstavbe kľúčových častí 5G siete vybrala švédsku firmu Ericsson. Oznámila to vo štvrtok holandská firma, ktorá tak zrealizovala svoje rozhodnutie z minulého roka, že pri výstavbe citlivých častí 5G siete nebude spolupracovať s čínskym koncernom Huawei.

Čínska spoločnosť je prakticky vyradená z možnosti podieľať sa na výstavbe 5G sietí vo viacerých krajinách, čo je dôsledok tlaku Washingtonu na svojich partnerov. Ako dôvod Spojené štáty uviedli bezpečnostné riziko. Pre tieto obavy v minulých dňoch oznámili uprednostnenie fínskej Nokie pri výstavbe 5G sietí v Belgicku firmy Orange Belgium a Proximus.

Američania upozorňovali aj Holandsko, že ak bude kľúčová časť 5G siete obsahovať komponenty od Huawei, bude vystavená riziku špionáže zo strany Pekingu. Čínska spoločnosť všetky obvinenia zo strany USA odmieta.

KPN už v apríli 2019 informovala, že je pripravená vybrať ako dodávateľa pre kľúčové časti 5G siete západnú spoločnosť. Zaradila sa tak medzi prvých európskych operátorov, ktorí dali najavo, že s Huawei v tejto oblasti spolupracovať nebudú. Vo štvrtok oficiálne oznámila, že "pri realizácii jadrovej 5G technológie bude spolupracovať s Ericssonom". Finančné podrobnosti dohody so švédskou firmou spoločnosť KPN nezverejnila.