Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Firmy budú predkladať evidenčný list za dohodárov menej často

Na snímke budova Sociálnej poisťovne Foto: TASR/Martin Baumann

Zamestnávatelia sú povinní predkladať evidenčné listy dôchodkového poistenia aj za zamestnancov, s ktorými uzatvorili dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, od 1. januára 2013.

Bratislava 17. júla (TASR) – Sociálna poisťovňa (SP) upravuje podmienky predkladania evidenčných listov za dohodárov zamestnávateľmi. Doteraz totiž museli firmy po každom ukončení dohody so zamestnancom vyhotoviť a predložiť poisťovni evidenčný list. Po novom ho budú môcť predkladať menej často.

"Zamestnávatelia uzatvárajú so zamestnancami dohody prevažne na krátke obdobie a opakovane, s čím súvisí časté vyhotovovanie a predkladanie evidenčných listov. Aby tak nemuseli robiť po každom ukončení dohody, upravujeme doterajší postup ich prihlasovania," informovala SP na svojej internetovej stránke.

Ak bude dohodár u toho istého zamestnávateľa opakovane vykonávať pracovnú činnosť na základe ďalšej dohody, po novom zamestnávateľ môže predložiť evidenčný list za zamestnanca až po skončení poslednej dohody. "Je potrebné, aby tak urobil najneskôr v lehote jedného roka od dátumu skončenia poslednej dohody," priblížila poisťovňa.

V časti Dátum vzniku pracovného pomeru zamestnávateľ len uvedie dátum začatia prvej dohody a v rubrike Dátum zániku pracovného pomeru dátum skončenia poslednej dohody. Získané obdobia dôchodkového poistenia a vymeriavacie základy za jednotlivé dohody je potrebné zapísať osobitne. "Upozorňujeme však, že uvedený postup neplatí, ak si zamestnanec na dohodu uplatní nárok na dôchodkovú dávku. Evidenčný list je vtedy potrebné predložiť do troch dní od uplatnenia nároku," upozornila poisťovňa.

Zamestnávatelia sú povinní predkladať evidenčné listy dôchodkového poistenia aj za zamestnancov, s ktorými uzatvorili dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, čiže dohodárov, od 1. januára 2013.