Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Firmy v Nemecku sú pri prijímaní zamestnancov stále opatrnejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Čiastkový barometer zamestnanosti v priemysle sa v auguste posunul ešte hlbšie do záporných hodnôt.

Mníchov 28. augusta (TASR) - Podniky v Nemecku sú pri personálnom plánovaní opatrnejšie. Najmä v priemysle a obchode sa podstatne zvýšil podiel firiem, ktoré plánujú rušiť pracovné miesta, oznámil v stredu ekonomický inštitút Ifo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Barometer zamestnanosti inštitútu Ifo v auguste dosiahol 94,8 bodu v porovnaní s júlovou hodnotou 95,3 bodu, pričom klesol tretí mesiac po sebe. "Slabý hospodársky vývoj sa odráža aj v slabom vývoji zamestnanosti," uviedol Klaus Wohlrabe, vedúci prieskumov v inštitúte Ifo. "Nedostatok objednávok vedie podniky k spomaleniu pri prijímaní nových zamestnancov," dodal.

Inštitút Ifo každý mesiac osloví približne 9500 spoločností s otázkou, či v najbližších troch mesiacoch počítajú so znížením, zvýšením alebo stabilizáciou počtu svojich zamestnancov. Barometer z dielne mníchovského inštitútu patrí medzi pozorne sledované predstihové ukazovatele vývoja na trhu práce v najväčšej európskej ekonomike.

Čiastkový barometer zamestnanosti v priemysle sa v auguste posunul ešte hlbšie do záporných hodnôt. "Čoraz viac podnikov uvažuje o rušení pracovných miest," uviedli výskumníci. To isté platí aj pre maloobchod, ktorý stále pociťuje nedostatok zákazníkov. V stavebníctve, naopak, firmy hlásili záujem udržať pracovné miesta aj v čase krízy. Mierne pozitívny trend v oblasti náborových plánov sa prejavil v niektorých službách, najmä v IT sektore a cestovnom ruchu.