Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Firmy v SR zvýšili v 2023 tržby a zisky, platy rástli v každom odvetví

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Vo všetkých odvetviach sa zvýšili taktiež osobné náklady odrážajúce cenu práce zamestnancov.

Bratislava 23. júla (TASR) - Minulý rok bol pre slovenské firmy všeobecne úspešný, pričom sumárne tržby a celkový zisk rástli vo väčšine odvetví. Vo všetkých odvetviach sa zvýšili taktiež osobné náklady odrážajúce cenu práce zamestnancov. Informoval o tom v utorok dátový portál Finstat.

Sumárne tržby dosiahli v minulom roku podľa dát portálu viac ako 262 miliárd eur, čo predstavuje rast o 6,2 % v medziročnom porovnaní. Z 33 odvetví dosiahlo kladný rast 26 z nich. "Zisk pred zarátaním daní, úrokov a pred zarátaním znehodnotenia a amortizácie, ktorý lepšie odráža reálny ekonomický stav spoločností, medziročne podrástol o 10,6 %. Čistý zisk po zaplatení daní vzrástol o vyše 12 %," priblížil Finstat.

Výrazný medziročný rast tržieb, a to o 33 %, dosiahlo odvetvie práva, poradenstva a účtovníctva. Polovicu rastu zabezpečila podľa Finstatu jedna spoločnosť, VeCom SK, ktorá poskytuje poradenstvo v oblasti energetiky a dodávok energií. Tržby rástli vo veľkej miere aj v sektore cestovného ruchu a gastra. Na druhej strane pokles vykázalo odvetvie odevov a obuvi, ktorému medziročne klesli tržby o viac ako deväť percent.

Zisk pred zarátaním daní, úrokov a pred započítaním znehodnotenia a amortizácie, ktorý je vhodným ukazovateľom pre medziodvetvové porovnanie, rástol najrýchlejšie v sektore služieb, a to o 204 %. Dôvodom bola okrem iného firma Debitum, ktorá mala v roku 2022 stratu vyše 198 miliónov eur a o rok neskôr jej strata klesla na 10.000 eur. Výsledky odvetvia energie a ťažby, ktoré dosiahlo rast 111 %, podobne ovplyvnila spoločnosť Slovenské elektrárne, ktorá po stratovom roku dosiahla zisk viac ako 1,1 miliardy eur.

Rast osobných nákladov bol vo väčšine odvetví dvojciferný. Platy vo všeobecnosti vzrástli o 10,8 %, pričom inflácia na Slovensku dosiahla v minulom roku 10,5 %. V niektorých odvetviach rástli podľa Finstatu platy dokonca vyšším tempom ako tržby. Išlo napríklad o odvetvie veľkoobchodu, energie a ťažby, maloobchodu, chémie a plastov či dopravy a logistiky.