Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Ekonomika

Rozpočet fondu na podporu cestovného ruchu bude minimálne 20 miliónov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Medzi hlavné činnosti fondu bude patriť vytváranie podmienok pre návštevu destinácie, predĺženie pobytu turistov, zvyšovanie kvality služieb a ponuky produktov cestovného ruchu.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku bude od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to zo zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

Medzi hlavné činnosti fondu bude patriť vytváranie podmienok pre návštevu destinácie, predĺženie pobytu turistov, zvyšovanie kvality služieb a ponuky produktov cestovného ruchu, a to prostredníctvom projektov v priorizovaných oblastiach v súlade so schválenou národnou koncepciou rozvoja cestovného ruchu. Jeho úlohou bude tiež spolupráca s medzinárodnými organizáciami a zahraničnými inštitúciami pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu, kontrola plnenia zmluvných záväzkov a vymáhanie pohľadávok.

Najvyšším orgánom fondu bude správna rada, zložená z predsedu a ôsmich členov. Vymenúvať a odvolávať ich bude minister cestovného ruchu a športu. Jej členmi budú okrem predstaviteľov štátu aj zástupcovia samospráv či záujmových združení z rôznych oblastí cestovného ruchu. Organizačnú štruktúru fondu tvorí aj dozorná rada a riaditeľ.

Zákon stanovuje bližšie podmienky poskytnutia príspevku na projekt, pričom rozlišuje podmienky v závislosti od výšky poskytnutého príspevku, a to do 5 miliónov eur a nad túto sumu. "Na poskytnutie oboch príspevkov sa vyžaduje súhlas najmenej siedmich členov správnej rady. Na poskytnutie príspevku na projekt v sume vyššej ako 5 miliónov eur sa okrem tejto podmienky vyžaduje ešte schválenie poskytnutia príspevku vládou," priblížil v dôvodovej správe predkladateľ.

Hlavný zdroj financovania fondu predstavujú príspevky zo štátneho rozpočtu, úroky z vkladov v bankách, výnosy zo zmluvných sankcií, administratívne poplatky, dary, dobrovoľné príspevky a iné príjmy. Výdavky fondu na vlastnú prevádzku majú predstavovať najviac 5 % z jeho príjmov.

Zákon bude účinný od 1. januára 2025.