Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Fond na podporu cestovného ruchu má mať rozpočet minimálne 20 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Žiadateľom o príspevok z fondu môže byť fyzická osoba, podnikateľ alebo právnická osoba, ktoré budú spĺňať podmienky výzvy.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý v stredu schválila vláda.

Medzi hlavné činnosti fondu má patriť vytváranie podmienok pre návštevu destinácie, predĺženie pobytu turistov, zvyšovanie kvality služieb a ponuky produktov cestovného ruchu, a to prostredníctvom projektov v priorizovaných oblastiach v súlade so schválenou národnou koncepciou rozvoja cestovného ruchu. Jeho úlohou bude tiež spolupráca s medzinárodnými organizáciami a zahraničnými inštitúciami pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu, kontrola plnenia zmluvných záväzkov a vymáhanie pohľadávok.

Najvyšším orgánom fondu má byť správna rada, ktorá sa bude skladať z predsedu a ôsmich členov. Vymenúvať a odvolávať ich bude minister cestovného ruchu a športu. Členmi majú byť okrem predstaviteľov štátu aj zástupcovia samospráv či záujmových združení z rôznych oblastí cestovného ruchu. Organizačnú štruktúru fondu tvorí aj dozorná rada a riaditeľ.

Zákon stanovuje bližšie podmienky poskytnutia príspevku na projekt, pričom rozlišuje podmienky v závislosti od výšky poskytnutého príspevku, a to do 5 miliónov eur a nad túto sumu. "Na poskytnutie oboch príspevkov sa vyžaduje súhlas najmenej siedmich členov správnej rady. Na poskytnutie príspevku na projekt v sume vyššej ako 5 miliónov eur sa okrem tejto podmienky vyžaduje ešte schválenie poskytnutia príspevku vládou," priblížil v dôvodovej správe predkladateľ.

Navrhovaná právna úprava obsahuje vymedzenie výzvy na predkladanie žiadostí o podporu projektu, ktorá sa má zverejniť najmenej 30 dní pred termínom na jej doručenie na webovom sídle fondu. O poskytnutí príspevku má rozhodnúť správna rada fondu do 90 dní od termínu na doručenie žiadostí, a to na základe návrhu odbornej komisie. Fond má zabezpečiť poskytnutie príspevku do 60 dní od jeho schválenia.

Žiadateľom o príspevok z fondu môže byť fyzická osoba, podnikateľ alebo právnická osoba, ktoré budú spĺňať podmienky výzvy. Ďalšou povinnosťou bude predložiť štúdiu uskutočniteľnosti investície alebo koncesie v prípade, ak ide o projekt v sume viac ako 5 miliónov eur.

"Hlavný zdroj financovania fondu predstavujú príspevky zo štátneho rozpočtu, úroky z vkladov v bankách, výnosy zo zmluvných sankcií, administratívne poplatky, dary, dobrovoľné príspevky a iné príjmy," priblížilo ministerstvo. Výdavky fondu na vlastnú prevádzku majú predstavovať najviac 5 % z jeho príjmov.

Účinnosť zákona navrhuje predkladateľ od 1. januára 2025.