Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Ekonomika

Ford ruší plán výroby trojradového batériového SUV

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Plánovaný začiatok výroby SUV novej generácie Ford už skôr posunul z roku 2025 na rok 2027.

Detroit 21. augusta (TASR) - Spoločnosť Ford, vzhľadom na oslabený trh s elektromobilmi, nebude vyrábať športovo-úžitkové vozidlo (SUV) s tromi radmi sedadiel poháňané batériami. Strategický obrat bude amerického automobilového giganta stáť až 1,9 miliardy dolárov (1,71 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Plánovaný začiatok výroby SUV novej generácie Ford už skôr posunul z roku 2025 na rok 2027. Ford eviduje vo svojej divízii elektromobilov vysoké straty, zatiaľ čo spaľovacie modely a divízia úžitkových vozidiel sú ziskové. Mimoriadne silný bol v poslednom čase dopyt po vozidlách s hybridným pohonom.

Ford zo situácie na trhu vyvodzuje zásadné závery. Kapitálové výdavky na elektrické modely sa znížia z doterajších 40 % ročného rozpočtu na 30 %. Nástupca veľkého elektrického pick-upu F-150 Lightning by sa teraz mal uviesť na trh až koncom roka 2027 namiesto roka 2025. V budúcnosti by mal každý nový model v prvých 12 mesiacoch od uvedenia na trh priniesť čierne čísla, zdôraznil finančný riaditeľ John Lawler.

Prioritou v segmente elektrických modelov je teraz dodávka, ktorej výroba sa začne v roku 2026, a stredne veľký pick-up plánovaný na rok 2027, oznámil ďalej Ford.

(1 EUR = 1,1084 USD)