Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Francúzska banka Société Générale odchádza z Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Banka očakáva, že dohoda, ktorá podlieha schváleniu regulačnými úradmi, bude dokončená v najbližších týždňoch.

Paríž 11. apríla (TASR) - Francúzska banková skupina Société Générale zastavuje svoje aktivity v Rusku a predáva svoj väčšinový podiel v Rosbank. Oznámila to niekoľko týždňov po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval francúzske firmy, aby odišli z Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu.

"Société Générale ukončuje svoje bankové a poisťovacie aktivity v Rusku," uviedla banka v pondelok vo svojom vyhlásení, v ktorom odhadla náklady na odchod z Ruska na 3,1 miliardy eur.

Oznámila tiež podpísanie zmluvy o predaji celého svojho podielu v Rosbank a dcérskych poisťovacích spoločnostiach ruskej investičnej spoločnosti Interros Capital.

"Vďaka tejto dohode, uzavretej po niekoľkých týždňoch intenzívnej práce, skupina opustí Rusko efektívnym a riadeným spôsobom, čím sa zabezpečí kontinuita pre jej zamestnancov a klientov," uviedla Société Générale.

Banka očakáva, že dohoda, ktorá podlieha schváleniu regulačnými úradmi, bude dokončená v najbližších týždňoch.

Od začiatku invázie 24. februára sa z Ruska stiahli stovky zahraničných firiem, od finančných, cez energetické a výrobné spoločnosti, až po maloobchodníkov a reštaurácie s rýchlym občerstvením.

Francúzske firmy, ktoré sú najväčšími zahraničnými zamestnávateľmi v Rusku, však pri tomto sťahovaní patria medzi najpomalšie. To podnietilo ukrajinského prezidenta, aby ich počas prejavu vo francúzskom parlamente 23. marca vyzval na odchod.

TASR správu prevzala z AFP.