Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Francúzska centrálna banka: Olympijské hry podporili ekonomiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Olympiáda by mohla pridať k rastu štvrť percentuálneho bodu, keďže hry zvýšili aktivitu v sektore služieb, najmä v pohostinstve, organizácii eventov a bezpečnosti, zvlášť v parížskom regióne.

Paríž 10. septembra (TASR) - Usporiadanie olympijských hier v auguste podporilo francúzsky sektor služieb. Ale politická kríza v krajine stále zahmlieva jej ekonomické vyhliadky. Uviedla to v utorok centrálna banka vo svojej správe na základe prieskumu medzi podnikateľmi. TASR informáciu prevzala od Reuters.

Druhá najväčšia ekonomika eurozóny je na ceste k rastu o 0,1 až 0,2 % v 3. štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi, uviedla banka, ktorá tak ponechala svoj predchádzajúci odhad nezmenený.

Olympiáda by mohla pridať k rastu štvrť percentuálneho bodu, keďže hry zvýšili aktivitu v sektore služieb, najmä v pohostinstve, organizácii eventov a bezpečnosti, zvlášť v parížskom regióne.

Úplný vplyv olympiády vrátane predaja lístkov, výnosov z vysielania a zamestnaneckých bonusov sa však v prieskume úplne neodrazil, uviedla centrálna banka.

Francúzsky národný štatistický úrad v pondelok (9. 9.) predpovedal, že ekonomika zaznamená v 3. štvrťroku rast o 0,4 %, ale ten sa vo 4. štvrťroku zmení na pokles o 0,1 %, keď sa oživenie z olympijských hier vytratí.

Prieskum centrálnej banky, na ktorom sa zúčastnilo 8500 firiem, zistil, že s výnimkou sektora služieb má problémy výrobný sektor, keďže dopyt po elektrických vozidlách sa zmierňuje, aj stavebný sektor. Ten je naďalej slabý, pričom podnikatelia v tomto odvetví majú obavy z prebiehajúcej politickej krízy, ktorá ovplyvňuje rozhodnutia o nových investíciách a verejných zákazkách.

Mierne sa zvýšili aj ťažkosti s náborom. Až 36 % podnikov nahlásilo v auguste problémy, čo je nárast z 33 % v júli, aj keď k tomuto zvýšeniu došlo najmä v sektoroch ovplyvnených olympijskými hrami.