Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Francúzska ekonomika rástla v 2. kvartáli rýchlejšie, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzska ekonomika pokračovala v 2. štvrťroku rovnakým tempom rastu ako v prvých troch mesiacoch roka.

Paríž 30. júla (TASR) - Francúzska ekonomika pokračovala v 2. štvrťroku rovnakým tempom rastu ako v prvých troch mesiacoch roka, rast však prekonal očakávania. Poukázali na to v utorok zverejnené predbežné údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu tradingeconomics.

Úrad uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska vzrástol v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 %. To je rovnaké tempo rastu ako v 1. štvrťroku, za ktorý INSEE revidoval údaje smerom nahor, avšak o 0,1 percentuálneho bodu výraznejšie, než predpokladali trhy. Tie očakávali rast o 0,2 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za 1. kvartál, ktoré poukazovali na rast ekonomiky rovnako o 0,2 %.

Výrazne sa pod vývoj francúzskej ekonomiky podpísal zahraničný dopyt a výdavky vlády. Tempo rastu vývozu sa síce mierne spomalilo, export však naďalej rástol, zatiaľ čo dovoz stagnoval. Vývoz Francúzska vrástol v 2. kvartáli oproti 1. štvrťroku o 0,6 % po 0,7-percentnom raste v 1. kvartáli. Dovoz zasa vykázal po 0,3-percentnom poklese za prvé tri mesiace roka nulové tempo rastu.

Navyše pokračoval rast vládnych výdavkov, aj keď miernejším tempom. V 1. kvartáli vzrástli o 0,6 %, v 2. štvrťroku o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní francúzska ekonomika vzrástla v období od apríla do konca júna o 1,1 %. V 1. štvrťroku zaznamenala po revízii smerom nahor rast o 1,5 %. Štatistici pôvodne udávali rast za 1. kvartál na úrovni 1,1 %.