Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Francúzske dlhopisové trhy sú pokojné aj napriek politickému patu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výnosy 10-ročných francúzskych vládnych dlhopisov v rannom obchodovaní stúpli o 3 bázické body, neskôr však opäť vymazali tento nárast a okolo 10.30 h SELČ stagnovali na úrovni 3,221 %.

Paríž 8. júla (TASR) - Francúzske dlhopisové trhy boli v pondelok pokojné aj napriek tomu, že krajina sa po voľbách dostala do politickej patovej situácie. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Francúzske štátne dlhopisy zaznamenali v pondelok ráno mierny výpredaj a obchodovanie bolo celkovo pokojné napriek politickému patu po druhom kole parlamentných volieb.

Výnosy 10-ročných francúzskych vládnych dlhopisov v rannom obchodovaní stúpli o 3 bázické body, neskôr však opäť vymazali tento nárast a okolo 10.30 h SELČ stagnovali na úrovni 3,221 %.

Francúzske dlhopisové trhy zasiahla v posledných týždňoch nervozita. Výnosy 10-ročných dlhopisov sa dostali nad 3,3 % a na približne 8-mesačné maximum po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron v polovici júna vypísal predčasné parlamentné voľby.

Riziková prirážka na francúzske dlhopisy voči referenčným nemeckým dlhopisom v uplynulých týždňoch prekročila 85 bázických bodov a dostala sa na najvyššiu úroveň od roku 2012. Tesne pred voľbami riziková prirážka klesla, v pondelok najprv opäť stúpla na viac ako 70 bázických bodov, a neskôr sa opäť znížila na približne 67 bázických bodov.

Dlhopisový trh zostáva pokojný napriek tomu, že Francúzsko sa nachádza v komplikovanej fiškálnej situácii. Európska komisia pred dvoma týždňami oznámila, že začne voči Francúzsku konanie pre nadmerný deficit. EK uplatňuje túto procedúru voči všetkým členským štátom EÚ, ktoré prekročia strop stanovený pre deficit verejných financií alebo neznižuje svoje dlhy.

Daňové a výdavkové plány ľavicovej aliancie Nový ľudový front (NFP), ako aj krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) boli pred predčasnými voľbami hlavným dôvodom obáv. Voľby nakoniec prekvapivo vyhral Nový ľudový front pred centristickou koalíciou prezidenta Emmanuela Macrona, krajne pravicové Národné združenie skončilo až tretie.