Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Ekonomika

Francúzske zásoby plynu sú dostatočné na zvládnutie aj tuhšej zimy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zásobníky plynu sú momentálne naplnené na 95 %. Úroveň plnenia je však potrebné udržiavať aj naďalej pre prípad prudkého ochladenia.

Paríž 23. októbra (TASR) - Francúzsko má dostatočné zásoby plynu na zvládnutie aj extrémnej zimy, k čomu prispieva dovoz suroviny z ostatných európskych krajín. Napriek tomu bude v takomto prípade potrebné, aby obyvatelia opätovne šetrili plynom. Uviedli to v stredu prevádzkovatelia plynovodov GRTgaz a Terega. Informovala o tom agentúra Reuters.

Teplejšie zimy než bývalo zvykom v predchádzajúcom období a prijatie opatrení na zníženie spotreby umožnili Francúzsku vydržať obdobia prudkého rastu cien energií po tom, ako Rusko v roku 2022 zaútočilo na Ukrajinu. Otázkou zostáva, ako to bude v prípade extrémne nízkych teplôt.

Prípadné úplne zastavenie dodávok ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny, k čomu by malo dôjsť v januári budúceho roka, môže byť problematické pre krajiny východnej Európy, uviedli GRTgaz a Terega. Dodali však, že počas nadchádzajúcej zimy by takýto krok nemal mať dramatické následky, keďže súčasné zásoby plynu sú na dostatočnej úrovni.

Zásobníky plynu sú momentálne naplnené na 95 %. Úroveň plnenia je však potrebné udržiavať aj naďalej pre prípad prudkého ochladenia.

V dôsledku dovozu plynu z Nórska, Holandska a zo Španielska, ako aj dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) by malo mať Francúzsko podľa firiem GRTgaz a Terega dostatok suroviny na zvládnutie zimy aj v prípade extrémne nízkych teplôt. Vtedy však bude potrebné, aby sa pri vykurovaní domácností plynom opäť šetrilo tak, ako počas uplynulých dvoch zím.