Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Ekonomika

Francúzsky HDP by mal v 3. kvartáli vzrásť o vyše 0,3 %, najmä pre OH

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Olympijské hry by mali pridať 0,25 percentuálneho bodu, a to v dôsledku dočasne vyššej aktivity v oblasti reštauračných a hotelových služieb, ako aj ďalších aktivít spojených s konaním hier.

Paríž 11. augusta (TASR) - Francúzska ekonomika by mohla v 3. kvartáli vzrásť o viac než 0,3 %, k čomu nemalou mierou prispievajú aktivity spojené s konaním Letných olympijských hier v Paríži. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovší odhad francúzskej centrálnej banky.

Banka uviedla, že francúzske hospodárstvo smeruje za 3. štvrťrok k medzikvartálnemu rastu minimálne o 0,35 %. Základný rast, teda bez započítania mimoriadnych vplyvov a udalostí, by mal za obdobie júl až koniec septembra dosiahnuť 0,1 až 0,2 %. Na porovnanie, v 2. štvrťroku zaznamenal 0,3 %.

Olympijské hry by mali pridať 0,25 percentuálneho bodu, a to v dôsledku dočasne vyššej aktivity v oblasti reštauračných a hotelových služieb, ako aj ďalších aktivít spojených s konaním hier. Banka vychádza pri svojej prognóze rastu z prieskumu podnikateľskej dôvery, ktorú uskutočnila na vzorke 8500 firiem. Prieskum ukázal, že firmy z oblasti služieb očakávajú za august zvýšenie aktivity po tom, čo v júli dosiahla nízku úroveň.

Podporu ekonomike zo strany LOH v Paríži potvrdila aj ministerka cestovného ruchu Olivia Grégoireová. Pre noviny La Tribune Dimanche povedala, že zo zvýšenia počtu turistov ťažili ako hotely a reštaurácie, tak aj múzeá a ďalšie pamiatky.

Ako uviedla, počet ubytovaných turistov v mestách, v ktorých sa konali olympijské súťaže, vzrástol medziročne o 16 %. Okrem toho počet ľudí, ktorí navštívili parížske múzeá a míňali svoje peniaze v reštauráciách a baroch hlavného mesta, vzrástol o 25 %.