Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Skupina G20 urobí všetko na podporu rastu globálnej ekonomiky

Skupinová fotka ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk v krajinách G20 v tureckom Istanbule, 10. februára 2015 Foto: TASR/AP

"Nepretržite budeme prehodnocovať nastavenie našej menovej a fiškálnej politiky a v prípade potreby budeme rozhodne konať," uviedli ministri financií a centrálni bankári skupiny G20.

Istanbul 10. februára (TASR) - Skupina G20 po svojom dvojdňovom zasadnutí v Istanbule načrtla pesimistický obraz stavu svetovej ekonomiky. Prisľúbila tiež, že v prípade potreby použije stratégie v oblasti menovej aj fiškálnej politiky na podporu hospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nepretržite budeme prehodnocovať nastavenie našej menovej a fiškálnej politiky a v prípade potreby budeme rozhodne konať," uvádza sa v záverečnom komuniké ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20 po ich dvojdňovom stretnutí. V komuniké sa tiež vyzýva na koordinovanú akciu, ktorá by výrazne sťažila financovanie teroristických skupín. G20 požaduje zvýšenie transparentnosti platobných systémov, ktoré by obmedzilo riziko zneužívania s cieľom financovania terorizmu a legalizácie peňazí z trestnej činnosti.

Rast v eurozóne a Japonsku je podľa skupiny G20 slabý. Spomaľuje sa tiež tempo rastu niektorých rozvíjajúcich sa ekonomík. G20 privítala kvantitatívne uvoľňovanie v eurozóne, ktoré schválila Európska centrálna banka (ECB). Tento krok by mal totiž podporiť oživovanie ekonomiky regiónu. Skupina dodala, že prudký pád cien ropy bude tiež stimulom pre rast globálnej ekonomiky.

Skupina G20 musí urýchlene realizovať opatrenia na podporu ekonomiky

Medzinárodný menový fond (MMF) požaduje od krajín skupiny G20 urýchlenú realizáciu opatrení na podporu ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pozrite si galériu zo summitu skupiny G20:


Riziko trvale nízkeho rastu a vysokej nezamestnanosti znamená, že skupina G20 by mala urýchlene implementovať opatrenia, na ktorých sa dohodla, aby zvýšila tempo rastu globálnej ekonomiky prinajmenšom o 2 %, vyhlásila dnes Šéfka MMF Christine Lagardeová.

Ako dodala, s predstaviteľmi skupiny G20 zdieľa sklamanie týkajúce sa pokračujúceho odkladanie reformy kvót a riadenia MMF. Každý dočasný variant by podľa nej mal byť zmysluplným krokom smerom k plnej realizácii týchto reforiem, a nie ich náhradou.