Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 11. september 2024Meniny má Bystrík
< sekcia Ekonomika

Generálny riaditeľ OSN pre poľnohospodárstvo navštívil Slovensko

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva Daničová upozornila, že v prvom polroku 2024 Slovensko predsedalo Európskej regionálnej skupine FAO.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Generálny riaditeľ Organizácie Spojených národov (OSN) pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) Qu Dongyu prijal osobné pozvanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD) a navštívil Slovenskú republiku. Informovala o tom Veronika Daničová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka sú jednoznačnými prioritami vlády. Som rád, že je to vnímané aj na medzinárodnej úrovni, čo potvrdzuje osobná návšteva generálneho riaditeľa FAO u nás. Slovensko je vidiecka krajina. Na ministerstve i vo vláde robíme maximum pre to, aby sme dokázali naplno využiť jeho agrárny a lesnícky potenciál, a to nielen v rámci zvyšovania podielu na tvorbe HDP, ale aj v rámci napĺňania sociálneho rozmeru tohto odvetvia vo vidieckom priestore. Naším cieľom je udržať ľudí na vidieku a zásadným spôsobom zatraktívniť prácu v tomto odvetví," uviedol Takáč.

Daničová upozornila, že v prvom polroku 2024 Slovensko predsedalo Európskej regionálnej skupine FAO. Qu Dongyu podľa nej potvrdil, že SR bola konštruktívnym partnerom a okrem pravidelných tém spojených s prípravou jednotlivých zasadnutí otvorila aj množstvo prínosných a dôležitých oblastí z pohľadu slovenských záujmov.

Najbližšia príležitosť predsedať Európskej regionálnej skupine sa podľa Daničovej Slovensku naskytne o 24 rokov, keďže rotujúce predsedníctvo si 48 členských krajín odovzdáva každý polrok.

Na Úrade vlády SR prijali podľa slov hovorkyne MPRV generálneho riaditeľa FAO podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Chovanec.

Daničová dodala, že na bilaterálom rokovaní za účasti ministra Takáča rezonovali najmä témy ako zlepšenie správy a riadenia vodných zdrojov pre trvalo udržateľný a vyvážený rozvoj a poľnohospodárstvo, transformácia potravinových systémov, situácia spôsobená ruskou agresiou na Ukrajine, humanitárna pomoc v pásme Gazy z hľadiska potravinovej bezpečnosti, agenda lesov a lesníctva, úloha poľnohospodárstva v kontexte prispenia k zmierňovaniu klimatickej zmeny či biohospodárstvo.