Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Grafton:Tlak na rozširovanie zručností si uvedomujú všetky generácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Prieskum ukázal, že generácia Z považuje za dôležitú časovú flexibilitu a dobré vzťahy s ľuďmi.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Zmeny na trhu práce a tlak na rozširovanie svojich zručností si na Slovensku uvedomujú všetci pracujúci. Staršie generácie si však na rozdiel od mladších viac zakladajú na svojich odborných znalostiach. Vyplýva to z generačného prieskumu agentúry Grafton.

"Respondentov nášho prieskumu sme sa pýtali aj na to, čo podľa nich určuje hodnotu zamestnanca na trhu práce. Zaujímavé bolo, že aj keď v mnohých otázkach boli zástupcovia jednotlivých generácií jednotní, v tejto sú isté odlišnosti. Zamestnávateľom však ich odpovede naznačujú, v akých oblastiach sa jednotlivé vekové skupiny budú mať vôľu ďalej rozvíjať," vysvetlil riaditeľ agentúry Grafton Martin Malo.

Prieskum ukázal, že generácia Z považuje za dôležitú časovú flexibilitu a dobré vzťahy s ľuďmi. Pre najstaršiu generáciu na trhu práce, teda Boomers, zohrávajú významnú úlohu odborné znalosti, formálna úroveň vzdelania a lojalita. Nezáujem o ďalšie vzdelávanie deklarovalo len asi päť až sedem percent opýtaných v generáciách Z, Y a X a deväť percent v generácii Boomers.

"Kým kedysi sa kariéra uberala obvykle lineárnou cestou, ktorá znamenala učenie sa jediného súboru zručností, dnes si úspešný pracovný život vyžaduje byť neustále otvorený ďalšiemu vzdelávaniu. Nestačí teda len získať formálne vzdelanie. V priebehu celého profesijného života je potrebné kontinuálne sa učiť a získavať nové zručnosti," vysvetlil Malo.

Rýchlosť technologických zmien a nástupu umelej inteligencie môže vyvolávať pocit úzkosti a obavy z nedostatku kľúčových zručností v budúcnosti. HR špecialisti však podľa agentúry radia vnímať zmenu skôr ako novú príležitosť. "Firmy sa dnes totiž viac zameriavajú na potenciál a charakter kandidátov a sú skôr naklonené zamestnať niekoho, kto sa chce ďalej vzdelávať, než niekoho, kto má potrebné technické zručnosti, ale chýba mu flexibilita a ochota učiť sa," uzavrel Malo.