Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť GreMi KLIMA má 20 rokov

GreMi KLIMA pôsobiaca 20 rokov na Slovensku a v Česku Foto: GreMi KLIMA

GreMi KLIMA vsádza na kvalitu a ľudí so záujmom o prácu.

Žilina, Milevsko 27. júna (OTS) - Spoločnosť GreMi KLIMA má tento rok 20. výročie založenia. Je to pozoruhodný príbeh slovenského podnikateľa Miloša Gregora, ktorý svoj vizionársky sen uviedol do života a z GreMi KLIMY vytvoril nadnárodnú spoločnosť.

Vtedy dvadsaťšesťročný Miloš Gregor mal za sebou dva roky po absolvovaní vysokej školy, keď firmu v roku 2004 založil. Mal už ale skúsenosti z pozície projektového manažéra z rôznych klimatizačných firiem, no hľadal priestor na rast a nezávislosť.

Miloš Gregor vo výrobnej prevádzke GreMi KLIMA v Likavke
Foto: GreMi KLIMA

Spočiatku sa venoval predovšetkým projektovaniu vzduchotechniky a chladenia, neskôr prišli prvé montáže. Stále viac klientov ale požadovalo vzduchotechniku na kľúč, od projektu po realizáciu, čo bola ďalšia výzva. K tomu už ale prizval spolužiakov z vysokej školy, aby zvládli rozšírenie firmy a rastúci počet zákaziek.

Po nie dobrých skúsenostiach s dodávkou vzduchotechnického potrubia, začal v roku 2006 budovať vlastnú výrobu. Tým sa naučil riadiť a optimalizovať celý proces dodávky a realizácie vzduchotechniky.

Demontáž 37 tonového potrubného mosta v Martine
Foto: GreMi KLIMA

Druhý prelomový bod nastal v roku 2008, kedy sa GreMi KLIMA začala zo Žiliny rozrastať do všetkých kútov Slovenska. Prvá pobočka vznikla v Bratislave, nasledoval Poprad a potom ďalšie. Súčasne sa musela riešiť štruktúra firmy, organizácia práce, systém zákaziek a realizácie, vnútorné procesy, nastavoval sa správny controlling a reporting.

V roku 2013 sa GreMi KLIMA posunula do Česka, kde v Třinci vytvorila prvú zahraničnú pobočku. A tiež rozšírila svoje pôsobenie, keď k vzduchotechnike pridala vykurovanie a odsávanie.

Vzduchotechnické jednotky v biobanke v Martine
Foto: GreMi KLIMA

V roku 2018 vznikli pobočky v Českých Budějoviciach a v Prahe. A tiež obchodné zastúpenie v Poľsku a Slovinsku. Tie sa ale neskôr neosvedčili a firma aktuálne na týchto trhoch nepôsobí. Za to v priebehu roku 2020 kúpila českú spoločnosť LUWEX podnikajúcu na trhu vzduchotechniky a priemyselnej filtrácie, ktorá sa stala ďalším pilierom celej korporácie.

Po týchto úspešných rokoch sa postupne v roku 2020 zrodila GreMi Investment Group, ktorá zastrešuje všetky firmy skupiny, podnikajúce dnes na Slovensku a v Česku. To je však už iný príbeh.

V máji 2021 sa ďalším odborom podnikania stali aj teplárenské rozvody a teplovody. GreMi KLIMA má teraz 7 slovenských a 5 českých pobočiek, začlenených do dcérskej spoločnosti Odštepný závod GreMi KLIMA Milevsko.

Za rok 2022 sa s tržbami 32 miliónov eur dostala na Slovensku na prvé miesto v oblasti inštalácie TZB podľa ASB Almanachu 2023.

Technológie cyklónových odlučovačov v Metalšrot Tlumačov
Foto: GreMi KLIMA

Miloš Gregor hovorí, že šikovní ľudia a dobrý kolektív so záujmom o prácu tvoria silu celej firmy. Preto mu veľmi záleží na firemnej kultúre, v ktorej majú ľudia priestor rásť. „Dobrú firmu poznáte podľa toho, ako sa jej ľudia postavia k vzniknutým problémom,“ hovorí.

Celé tie roky sa riadi mottom: Neustále napredovanie a vzdelávanie, kvalita, dôslednosť a ľudský prístup sú základom úspechu firmy.

Verí preto, že naplní aj svoje ďalšie podnikateľské vízie, medzi ktoré patrí postupné rozširovanie kvalitných vzduchotechnických riešení a služieb aj do krajín strednej Európy.

Detail vzduchotechnickej jednotky v biobanke v Martine
Foto: GreMi KLIMA

INFOBOX
Významné stavby a realizácia GreMi KLIMA za uplynulých 20 rokov

Avion Shopping Park v Bratislave (2008) a v Ostrave (2010), Hotel Elizabeth v Trenčíne (2011), Aquapark Tatralandia (2012), závod tlačiarne Neografia (2013), Rekreačno-športovo kongresový areál x-bionic v Šamoríne (2015), Bratislava (2015), BIW projekt Jaguar-Land Rover (2017), Národný futbalový štadión Bratislava (2018), Televízia ta3 (2021), Metalšrot Tlumačov (2023), Biobanka Martin (2023), Dialýza v Nemocmnici Žilina (2024).