Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Guvernérka: Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky je na 16-ročnom maxime

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kľúčovým ukazovateľom je inflácia.

Moskva 26. júla (TASR) - Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

"Sme skutočne presvedčení, že ekonomika je prehriata," povedala Nabiullina na tlačovej konferencii po zasadnutí centrálnej banky. "Pri odhade miery prehriatia sa pozeráme na širokú škálu ukazovateľov. Medzi hlavné z nich patrí nezamestnanosť, miera rastu reálnych miezd, dynamika úverov. Kľúčovým ukazovateľom je inflácia," dodala s tým, že "v prvom polroku bol rozsah prehriatia najväčší za posledných 16 rokov".

Prehriatie alebo kladná produkčná medzera je stav ekonomiky, keď objem produkcie prevyšuje tzv. potenciálny hrubý domáci produkt (HDP), vysvetlila Nabiullina. "Cieľom našej menovej politiky je zabezpečiť, aby sa táto produkčná medzera zmenšila a ekonomika prešla na vyrovnané tempo rastu," poznamenala.

Ruská centrálna banka predtým v piatok rozhodla o prvom zvýšení kľúčovej sadzby od decembra 2023, a to o 200 bázických bodov na 18 %. Rozhodnutie odôvodnila vysokou infláciou, ktorá sa zrýchlila výrazne nad rámec jej aprílovej prognózy. Medziročná miera inflácie sa v Rusku v súčasnosti nachádza na úrovni 9,18 % a ekonómovia očakávajú, že v tomto roku zostane výrazne nad 4-percentným cieľom centrálnej banky.