Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Všetky členské štáty EÚ dokončili proces schvaľovania plánu obnovy

Na archívnej snímke eurokomisár Johannes Hahn. Foto: TASR/AP

Eurokomisár na svojom účte na Twitteri privítal správu, že aj poľský a rakúsky parlament odobrili rozhodnutie o pláne obnovy, čím sa umožnilo dokončenie ratifikačného procesu v celej 27-člennej Únii.

Brusel 28. mája (TASR) - Všetkých 27 členských štátov EÚ už dokončilo proces schvaľovania plánu obnovy po koronakríze, ktorý umožní aj nové zdroje financovania jej rozpočtu. V piatok o tom informoval eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn.

Eurokomisár na svojom účte na Twitteri privítal správu, že vo štvrtok aj poľský a rakúsky parlament odobrili toto rozhodnutie o pláne obnovy, čím sa umožnilo dokončenie ratifikačného procesu v celej 27-člennej Únii. "Som presvedčený, že všetky zostávajúce kroky možno dokončiť ešte v máji, čo by nám umožnilo naštartovať plán obnovy EÚ budúcej generácie a už v júni si začať požičiavať na kapitálových trhoch," opísal situáciu Hahn.

Rozhodnutia, ktoré sa týkajú rozpočtu EÚ, si vyžadujú súhlas všetkých členských štátov EÚ. Za ratifikáciu sú vo väčšine členských štátov zodpovedné národné parlamenty, v niektorých krajinách o schválení rozhoduje iba vláda.

Dokončenie ratifikačného postupu všetkými členskými štátmi si všeobecne vyžaduje viac ako dva roky. Rada EÚ však vlani v decembri schválila rýchlejší postup, pretože bez nadobudnutia platnosti tohto rozhodnutia by nemohol byť spustený nástroj obnovy po koronakríze v celkovej hodnote 750 miliárd eur, známy ako EÚ budúcej generácie (NGEU).
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Cieľom bolo dokončiť ratifikačný postup ešte pred tohoročnou letnou dovolenkovou sezónou, aby bolo možné včasné spustenie nástroja NGEU. Na 750-miliardovom balíku peňazí sa dohodli lídri EÚ vlani v lete, je určený na ekonomické zotavenie Európy po koronakríze a zároveň na modernizáciu ekonomiky v čase klimatických zmien a prechodu na digitalizáciu. Základom financovania balíka NGEU, ktorého vyplatenie je založené na národných plánoch obnovy, je vydávanie spoločného európskeho dlhu.

Tlačová agentúra AFP v piatok spresnila, že predošlé predpoklady boli, že po súhlase všetkých členských štátov s plánom obnovy by mohlo získavanie financií na balík grantov a výhodných pôžičiek vo výške 672 miliárd eur "začať plynúť" v priebehu júla. Komisár Hahn však naznačil, že k tomu môže dôjsť už v júni.

"Cieľom je, aby sa finančné prostriedky začali vyplácať v priebehu tohto leta," uviedol v tejto súvislosti výkonný podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Financie, ktoré si chce EÚ požičať na finančných trhoch, budú splatné až po roku 2027 a harmonogram splácania je nastavený do 31. decembra 2058.