Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Haleon Levice pripravuje výstavbu vývojového a testovacieho centra

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na jeho vybudovanie chce získať štátnu investičnú pomoc.

Levice 14. júna (TASR) - Spoločnosť Haleon chce postaviť vo svojom závode v Leviciach nové vývojové a testovacie centrum. Na jeho vybudovanie chce získať štátnu investičnú pomoc, potvrdila manažérka pre internú a externú komunikáciu firmy Hedviga Péliová.

Žiadosť o investičnú pomoc na podporu realizácie investičného zámeru Vybudovanie nového technologického centra v priemyselnom parku Géňa v Leviciach kladne posúdili ministerstvo hospodárstva i ministerstvo financií, zaoberať sa ním bude vláda na svojom rokovaní. Materiál na podporu realizácie zámeru predkladá podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD).

Investor odhaduje investičné náklady vynaložené na vybudovanie centra na 19,044 milióna eur. Výstavbu chce ukončiť do roku 2026. Do konca roka 2030 plánuje v novom vývojovom a testovacom centre zamestnať osem vysokoškolsky vzdelaných ľudí.

Spoločnosť podala žiadosť o investičnú pomoc v júli 2023, výška požadovanej sumy predstavovala 5,713 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Ministerstvo hospodárstva zaslalo prijímateľovi ponuku investičnej pomoci na podporu realizácie investičného zámeru vo forme úľavy na dani z príjmov v nominálnej hodnote 3,063 milióna eur. Firma ponuku akceptovala.

Cieľom zriadenia nového technologického centra je vývoj a testovanie nových produktov a výrobných procesov v segmente ústnej hygieny. Podľa Péliovej je pripravované zriadenie centra súčasťou projektu, ktorý sa bude postupne rozvíjať aj v nasledujúcich rokoch a prinesie nové pracovné miesta.

Súčasne s budovaním nového technologického centra pripravuje firma relokáciu výroby z anglického Maidenheadu do Levíc. Aktuálne prebieha konzultačné obdobie návrhu na zatvorenie závodu vo Veľkej Británii do roku 2026, potvrdila Péliová. Nasledovať bude postupný transfer tamojšej výroby do slovenského závodu.

Spoločnosť Haleon pôsobí v priemyselnej zóne Levice - Juh v časti Géňa. Zaoberá sa výrobou zubných pást, ktoré vyváža do vyše stovky krajín sveta. Ročne ich vyrobí 600 miliónov kusov. Firma zamestnáva zhruba 550 zamestnancov.