Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Ekonomika

Hrubý domáci produkt Nemecka môže v 3. štvrťroku mierne vzrásť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V aktuálnej správe uviedla tiež, že miera inflácia by sa mohla pred koncom roka zvýšiť.

Frankfurt nad Mohanom 20. augusta (TASR) - Nemecká ekonomika by mohla v 3. štvrťroku 2024 zaznamenať mierny rast. Uviedla to vo svojej najnovšej prognóze centrálna banka Bundesbank. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes.

Nemecká centrálna banka vo svojom bulletine, ktorý aktualizuje každý mesiac, predpovedá v aktuálnom 3. štvrťroku rast súkromnej spotreby a služieb. Ale zároveň očakáva pokles v stavebníctve a priemysle, čo spája so slabým dopytom v zahraničí.

V aktuálnej správe uviedla tiež, že miera inflácia by sa mohla pred koncom roka zvýšiť, keďže ceny služieb počas leta prudko vzrástli, aj keď v prípade priemyselných tovaroch bez energií sa ich rast spomalil.

Bundesbank v správe pripomenula, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v predchádzajúcom 2. štvrťroku mierne klesol, najmä v dôsledku slabej priemyselnej výroby. Zároveň nezaznamenala takmer žiadnu zmenu na trhu práce, keďže nárast prisťahovalectva prispel k zvýšeniu zamestnanosti aj nezamestnanosti.

Nemecká ekonomika v období od apríla do júna 2024 po očistení o cenové, sezónne a kalendárne vplyvy medzikvartálne klesla o 0,1 % po náraste o 0,2 % v 1. štvrťroku. Ukázali to koncom júla predbežné údaje štatistického úradu Destatis, podľa ktorého sú za znížením HDP slabé investície.