Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Heureka: Podiel nákupov v udržateľných e-shopoch rastie, dosahuje 11 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po roku fungovania programu certifikačného programu Udržateľný e-shop ho získalo už 190 e-shopov.

Bratislava 1. júla (TASR) - Podiel nákupov v udržateľných e-shopoch neustále rastie a aktuálne dosahuje 11 % tržieb. Informoval o tom v pondelok nákupný poradca Heureka na základe jeho certifikačného programu Udržateľný e-shop. Po roku fungovania ho získalo už 190 e-shopov.

"Viac ako polovica Slovákov uvádza, že udržateľnosť je dôležitým faktorom pri výbere výrobku alebo služby. Vďaka certifikátu Udržateľný e-shop teraz spotrebitelia vedia, že ich samotný nákup bol v súlade s udržateľným podnikaním," uviedol výkonný riaditeľ slovenskej a českej Heureky Jan Mayer.

Medzi e-shopy s certifikátom patria veľké spoločnosti, ako aj malé lokálne či špecializované e-shopy. Podmienky sú podľa nákupného poradcu prísne a certifikát získa len niekoľko desiatok percent žiadateľov.

Každý e-shop zapojený do projektu prejde hodnotiacim dotazníkom, ktorý v súlade s princípmi týkajúcich sa ekológie, udržateľnosti, sociálnej a korporátnej zodpovednosti (ESG) zostavila Asociácia spoločenskej zodpovednosti a zrevidoval Inštitút cirkulárnej ekonomiky. V celkovom hodnotení je okrem predaja ekologických produktov dôležitý najmä komplexný prístup od znižovania odpadov a vlastnej uhlíkovej stopy až po zodpovedný prístupom k zamestnancom.